Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ
Φτάνει πια με την ακρίβεια, τα διαλυμένα νοσοκομεία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα!

Στις 12 μ. η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα / Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Συνεργεία των Σωματείων «οργώνουν» την Αττική για να φτάσει παντού το κάλεσμα
Συνεργεία των Σωματείων «οργώνουν» την Αττική για να φτάσει παντού το κάλεσμα
Ξεπέρασαν χτες τις 180 οι αποφάσεις συμμετοχής και τα καλέσματα από εργατικά συνδικάτα, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνδέσμους συνταξιούχων, συλλόγους φοιτητών, ομάδες και συλλόγους γυναικών, επιτροπές αγώνα και άλλες οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ακόμα και πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, για το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Στο επίκεντρο της πάλης βρίσκονται τα ζητήματα της ακρίβειας που τσακίζει τον εργαζόμενο λαό, της διεκδίκησης ουσιαστικής ανακούφισης, με αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις στον ΦΠΑ και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη των σωματείων και των φορέων, χωρίς να χάνουν λεπτό, «οργώνουν» χώρους δουλειάς και συνοικίες σε ολόκληρη την Αττική, με στόχο το κάλεσμα να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά σπίτια, σε εργασιακούς χώρους, βιομηχανικές ζώνες κ.α. Καθημερινές είναι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες γύρω από τα οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις.

Χτες, συνεργεία από συνδικάτα της Βιομηχανίας «σάρωσαν» τη Λ. Πέτρου Ράλλη, τη Λ. Καβάλας και την Ιερά Οδό διαμορφώνοντας ένα επιβλητικό σκηνικό, με χαρτόνια που προπαγανδίζουν τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα το Συνδικάτο Οικοδόμων και φορείς από τον δήμο Αθήνας στόλισαν τις πλατείες του κέντρου, όπως την Κάνιγγος, ενώ το στίγμα δόθηκε και σε μια σειρά συνοικίες από τους κατά τόπους φορείς, όπως στο Περιστέρι, στο Ιλιον, στο Αιγάλεω, στου Ζωγράφου και αλλού.

Περιστέρι: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΕΔΔΗΕ για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι
Περιστέρι: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΕΔΔΗΕ για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι
Ιδιαίτερο τόνο με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο δίνουν εργάτες από βιομηχανικούς κλάδους και χώρους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης: Από τη ΛΑΡΚΟ, αλλά και από τα «Πετρέλαια Καβάλας», όπου δίνουν μάχη για τις θέσεις εργασίας και δέχονται απανωτά κύματα απολύσεων και διώξεων. Επίσης από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στον Πειραιά, όπου οι εργασίες σταματούν κατ' εντολή του ΟΛΠ (COSCO), με τους εργάτες να μένουν ξεκρέμαστοι για τα επόμενα χρόνια.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ, απαιτώντας υπογραφή ΣΣΕ, προστασία στην εργασία, άμεσα μέτρα για την ακρίβεια και βελτίωση των συνθηκών στους χώρους δουλειάς.

Οικοδόμοι: Μοτοπορεία και συνελεύσεις στα εργοτάξια

Το Συνδικάτο Οικοδόμων προετοιμάζει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, καθώς και την πανοικοδομική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία για τη ΣΣΕ (16 Μάρτη), με μια σειρά πρωτοβουλίες: Σήμερα οργανώνει μοτοπορεία για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, η οποία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Καθημερινά το Συνδικάτο και τα παραρτήματά του προχωρούν σε εξορμήσεις σε γιαπιά, ενώ περιοδείες και συνελεύσεις θα γίνουν σε μεγαλύτερα εργοτάξια με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα στα εργοτάξια «ΕΧΙΝΟΣ» στη Σταδίου, «ΕΘΝΟΚΑΤ» και «ΕΧΙΝΟΣ» στην Ακαδημίας. Δευτέρα 21 Φλεβάρη στο εργοτάξιο της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στον Περισσό. Τρίτη 22 Φλεβάρη στα εργοτάξια της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Συσκέψεις προετοιμασίας

Ενόψει του συλλαλητηρίου, το σωματείο των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) καλεί όλα τα σωματεία του Πειραιά σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης τους σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και οργανώνει σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης σήμερα στις 4 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Εξορμήσεις, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνεχίζει τις εξορμήσεις με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα: Σήμερα στο «Πλαίσιο» στη Μεταμόρφωση, στις αποθήκες του «Lidl», στον «Σκλαβενίτη» στην Αργυρούπολη και στον πεζόδρομο Περιστερίου. Αύριο Σάββατο στα εμπορικά της Ερμού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου, οργανώνουν σωματεία και φορείς της περιοχής.

Σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Θριασίου θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα, και στις 11 π.μ. στο ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Περιστέρι πραγματοποίησαν σύσκεψη και κατέληξαν στο εξής πρόγραμμα δράσης: Αύριο Σάββατο συγκέντρωση - πικετοφορία στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο Περιστερίου (Εθν. Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή). Στις 22 και στις 24 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., αυτοκινητοπορείες στις γειτονιές του Περιστερίου (σημείο έναρξης: Ευαγγελίστρια). Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Περιστερίου για τα δημοτικά τέλη και συγκέντρωση - εξόρμηση στο κεντρικό κατάστημα «Σκλαβενίτης» (Λ. Κηφισού 136).

Σωματεία και φορείς σε Ιλιον, Πετρούπολη, Αγίους Αναργύρους - Καματερό προχωράνε σε εξορμήσεις - περιοδείες: Αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στο εμπορικό κέντρο στο πάρκο Τρίτση. Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη στις 9 π.μ. στις δομές Υγείας και στις 11 π.μ. στη λαϊκή αγορά του Ιλίου. Την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 9 π.μ. στη ΔΕΗ και στις 7.30 μ.μ. στους εμπορικούς δρόμους και των τριών δήμων, με αφετηρία την πλατεία Ιλίου, την πλατεία Ηρώ στην Πετρούπολη και την κεντρική πλατεία στους Αγίους Αναργύρους. Τέλος, ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου (μέλος της ΟΓΕ) προχωρά σε σύσκεψη την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των συνταξιούχων του ΙΚΑ (Ατρέως 2).

Σε εκδήλωση - συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καλεί ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ) αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρόοδος» (Κορυτσάς 33, Αιγάλεω). Επίσης, ο Σύλλογος θα προχωρήσει, μαζί με άλλους φορείς και σωματεία της περιοχής, σε κινητοποίηση την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 9.30 π.μ. στο τοπικό Κέντρο Υγείας, διεκδικώντας ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων και συσκέψεων, τα εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει το Σάββατο 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) πραγματοποίησε σύσκεψη με ομοιοεπαγγελματικά και κλαδικά επιχειρησιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης, ενόψει του συλλαλητηρίου αλλά και του συνεδρίου του ΕΚΘ.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει μέχρι στιγμής: Συνδικάτο Εργαζόμενων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Σωματείο Εργαζόμενων στο Ξενοδοχείο ΜΕΤ, Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης ΠΦΛ ΑΠΘ, Σωματείο Εργαζόμενων «e-food», Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζόμενων στις Επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης» Βόρειας Ελλάδας, Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker», Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων «Speedex» Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζόμενων στη Χημική Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας, Συνδικάτο Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών - Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδας, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Β' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Σωματείο Δασεργατών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κατερίνης, Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας.

Από τους ΕΒΕ, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει ο Σύλλογος Μικρών - Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Δερμάτινων, Γουναρικών και Ενδυσης Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Επιπλοποιών Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ν. Θεσσαλονίκης.

Συμμετοχή σωματείων και φορέων της Πέλλας

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν σωματεία και φορείς του νομού Πέλλας. Συγκεκριμένα, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ν. Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ).

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο, ανακοίνωσαν σταθμούς δράσης στις 21 και 23 Φλεβάρη. Ειδικότερα: Τη Δευτέρα 21/2 στις 12 μ. προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Εδεσσα, και την Τετάρτη 23/2 στις 12 μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Γιαννιτσά.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα Παρασκευή στη Λιβαδειά, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Την Τετάρτη 23 Φλεβάρη στο Ρέθυμνο, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο.

Την Παρασκευή 25 Φλεβάρη:

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στη Λευκάδα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μηνά.

-- Στη Σάμο, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

Το Σάββατο 26 Φλεβάρη:

-- Στα Τρίκαλα, στις 12 μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στην Κέρκυρα, στις 11 π.μ. μπροστά από την πρώην νομαρχία.

-- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 12 μ. στο δημαρχείο.

-- Στην Κομοτηνή, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Ικαρία, στις 7 μ.μ. στον Εύδηλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ