Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Συνεχής στρατιωτική κινητικότητα στον Ινδο-Ειρηνικό

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson»
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson»
Με συνεχή στρατιωτική κινητικότητα στον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά και διεργασίες στο επίπεδο των «εμπορικών πολέμων», εντείνεται η αναμέτρηση ΗΠΑ - Κίνας.

Πριν λίγες μέρες ΗΠΑ και Ιαπωνία έκαναν νέες κοινές ασκήσεις, αυτήν τη φορά στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, μεταξύ άλλων με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα αλλά και ένα μικρό ιαπωνικό αεροπλανοφόρο. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό η άσκηση αφορούσε «τη διατήρηση και την προστασία ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην περιοχή, αμερικανικό αεροσκάφος «F-35C» έπεσε στη θάλασσα τη Δευτέρα αφού προσέκρουσε στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson», στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Δημοσιεύματα εστίαζαν στην ανησυχία των Αμερικανών μήπως το αεροσκάφος πέσει στα χέρια του Πεκίνου...

Από τη μεριά της η Κίνα έστειλε 39 πολεμικά αεροσκάφη στη λεγόμενη «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» της Ταϊβάν (ADIZ), σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη φετινή του είδους της.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε χτες στην εκτόξευση δύο πυραύλων, που έπεσαν στη θάλασσα έξω από την ιαπωνική ΑΟΖ. Ηταν η 6η πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ από τις αρχές Γενάρη. Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας εκτίμησε ότι ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντέδρασαν, καταδικάζοντας την εκτόξευση.

Αντιφατικές διεργασίες στους «εμπορικούς πολέμους»

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται οι αντιφάσεις με τις οποίες εντείνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας, αντανακλώντας και διαφορές στα συμφέροντα αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας πάνω από 140 Αμερικανοί βουλευτές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, επανέφεραν στο προσκήνιο την «ανησυχία» που προκαλεί σε τμήμα της αμερικανικής αστικής τάξης η διατήρηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, μεγαλώνοντας το κόστος, που μετακυλίεται και σε αμερικανικές εταιρείες.

Σε σχετική επιστολή προς την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο για το εμπόριο, Κάθριν Τάι, αναφέρεται ότι «οι αυξήσεις κόστους υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων είναι πλέον πιο ακριβά από αυτά που κατασκευάζουν ξένοι ανταγωνιστές τους». Σημειώνεται ότι πλήττονται μεταξύ άλλων τομείς όπως βιομηχανία, γεωργία, αλιεία, λιανεμπόριο, Ενέργεια, τεχνολογία, υπηρεσίες.

Οι υπογράφοντες ζητούν να διευρυνθούν εξαιρέσεις που εφαρμόζονται σήμερα για τους δασμούς, σημειώνοντας ότι αρκετές βιομηχανίες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «προκλήσεις που συνδέονται με την πανδημία (...) και δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους παραμένοντας ανταγωνιστικές».

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, άλλες μερίδες του αμερικανικού κεφαλαίου ζητούν επίσπευση δράσεων για να ανακτηθεί χαμένο έδαφος σε τομείς όπως η παραγωγή σπάνιων γαιών. Χαρακτηριστικό είναι άλλο διακομματικό νομοσχέδιο που προωθείται στο Κογκρέσο, με στόχο να στηριχθεί η παραγωγή σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ και να περιοριστεί η εισαγωγή τους από την Κίνα μέχρι το 2026.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ