Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Aμερικανική περιπολία και με αεροπλανοφόρο

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη σημασία που αποκτά η Νότια Κινεζική Θάλασσα ως πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναδεικνύει η νέα περιπολία των ΗΠΑ στην περιοχή, προχτές, επιστρατεύοντας μάλιστα και το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Vinson» συνόδευσαν το αντιτορπιλικό «USS Wayne E. Meyer», ενώ μεταφέρει πάνω από 60 πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών μαχητικά F/A-18. Σε δήλωσή του, ο υποναύαρχος Τζέιμς Κίλμπι εξήγησε ότι είχαν προηγηθεί βδομάδες εκπαιδευτικών ταξιδιών των συγκεκριμένων αλλά και άλλων τμημάτων του στόλου του Ειρηνικού των ΗΠΑ, με στόχο να βελτιωθούν η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους. «Ανυπομονούμε να επιδείξουμε αυτές τις ικανότητες ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να οικοδομούμε υπάρχουσες ισχυρές σχέσεις με συμμάχους, εταίρους και φίλους μας στην περιοχή του Ινδικού, της Ασίας και του Ειρηνικού», τόνισε.

Η νέα περιπολία είναι συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων που τα τελευταία χρόνια έχει συστηματοποιήσει η Ουάσιγκτον για τη δήθεν υπεράσπιση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επικρίνοντας ενέργειες του Πεκίνου, το οποίο υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία του.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του «σέβεται την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία έχουν δικαίωμα οι χώρες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά σθεναρά αντιτίθεται στην προσπάθεια κάθε χώρας να υπονομεύσει την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων».

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι την Παρασκευή και η Κίνα ολοκλήρωσε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα προγραμματισμένες ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν τρία πολεμικά πλοία. Είχε προηγηθεί στην περιοχή η εμφάνιση και του αεροπλανοφόρου «Λιαονίνγκ», που σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ ξεκίνησε μετά να πλέει προς τον Ανατολικό Ινδικό Ωκεανό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ