Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απαράδεκτη απαγόρευση του ΚΚ Ρουμανίας

Την απαγόρευση του ΚΚ Ρουμανίας, την οποία επικύρωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καταδικάζει με Eρώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Με απόφαση της 20ής Οκτωβρίου 2014, το Εφετείο του Βουκουρεστίου επικύρωσε την άρνηση εγγραφής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας (PCR) στον κατάλογο των πολιτικών κομμάτων της Ρουμανίας, ισχυριζόμενο μεταξύ άλλων ότι "το πρόγραμμα και οι καταστατικές αρχές του εν λόγω κόμματος δεν είχαν αποστασιοποιηθεί από το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας (πρώην RCP), περιείχαν ασαφείς και γενικούς όρους και επέτρεπαν ολοκληρωτικές και εξτρεμιστικές ενέργειες, ικανές να βλάψουν την εθνική ασφάλεια, αποτελούσαν δε κίνδυνο για τις δημοκρατικές αξίες".

Τη βούλα του στην αντικομμουνιστική αυτή απόφαση έβαλε πριν λίγες μέρες και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), αποφαινόμενο ότι δεν παραβιάζεται το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς όπως ισχυρίστηκε "η απαγόρευση εγγραφής του συγκεκριμένου κόμματος δεν ήταν γενική, αλλά ορισμένη και πλήρης, ενώ εξυπηρετούσε επιτακτική κοινωνική ανάγκη για την προστασία της δημοκρατίας".

Η εν λόγω απόφαση κλιμακώνει την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, που με τη στήριξή της σε σειρά κρατών - μελών (ενδεικτικά, σε Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία), αλλά και σε τρίτες χώρες, π.χ. Ουκρανία, επιδιώκει την εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού, στη βάση της απαράδεκτης θεωρίας των "δύο άκρων", της επίσημης δηλαδή ιδεολογίας της ΕΕ, απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα, καλεί στην αφαίρεση μνημείων, ονομάτων δρόμων από την περίοδο του σοσιαλισμού.

Αυτή η επιχείρηση ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης στο στόχαστρό της έχει τη δράση των κομμουνιστών και των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, συνολικά ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αποτελεί την άλλη όψη της έντασης της καταστολής και του φακελώματος στο όνομα της "δημόσιας ασφάλειας", του χτυπήματος των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας (PCR) και για το ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις στα κράτη - μέλη της τροφοδοτούνται και ενθαρρύνονται από την επίσημη πολιτική της ΕΕ, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις των οργάνων της;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για την απαγόρευση της εφημερίδας του ΚΚ Ουκρανίας(28/8/2019)
Καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια απαγόρευσής του(7/6/2019)
Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει!(9/7/2014)
Σε «τροχιά» γενίκευσης της αντικομμουνιστικής υστερίας(17/12/2010)
Μέτωπο ενάντια στις αντικομμουνιστικές - αντιδημοκρατικές επιθέσεις(11/5/2007)
Φουντώνει η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης(21/10/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org