Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Οξύνεται η αντιπαράθεση γύρω από την ανάπτυξη ξένων στρατιωτών

Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της κυβέρνησης του Μάλι με τη Ρωσία, με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την τελευταία, συμπεριλαμβανομένων και αεροπλάνων, και την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων στη χώρα, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», φαίνεται πως λειτουργεί ως καταλύτης σε οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή του Σαχέλ και στην αύξηση της έντασης με τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, που επίσης δρουν στρατιωτικά στο Μάλι, μέσα από την «αντιτρομοκρατική» αποστολή Takuba.

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ζήτησε τη Δευτέρα από τη Δανία να αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες της από την Takuba, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξή τους δεν είχε τη συναίνεσή της.

Προχτές η Γαλλία και άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν την κυβέρνηση του Μάλι να επιτρέψει στις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Δανίας να παραμείνουν στη χώρα, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι βρέθηκαν στο έδαφος του Μάλι δίχως νομική βάση.

Απαντώντας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μάλι κάλεσε χτες τη Γαλλία να σταματήσει να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να κρατήσει για τον εαυτό της τα «αποικιοκρατικά αντανακλαστικά». Επέμεινε δε στο αίτημα της κυβέρνησης για αποχώρηση των στρατευμάτων της Δανίας.

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις καθιστούν αμφίβολη πλέον την ανάπτυξη στο Μάλι, μέσα στο 2022, στρατιωτικών δυνάμεων από Ρουμανία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Λιθουανία.

Κινήσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης στην Μπουρκίνα Φάσο

Στο μεταξύ η επίσης στρατιωτική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο κάλεσε χτες τους πρώην υπουργούς της ανατραπείσας κυβέρνησης να μη φύγουν από την πρωτεύουσα και να μην παρεμποδίσουν διαβουλεύσεις για το πώς και πότε θα διεξαχθούν «δημοκρατικές εκλογές».

Σε μία ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι ο «αντιτρομοκρατικός αγώνας» αποτελεί πολυεργαλείο για σύνθετες διεργασίες, οι στρατιωτικοί από το λεγόμενο «Πατριωτικό Κίνημα για την Ασφάλεια και την Αποκατάσταση» (MPSR) ανέτρεψαν τη Δευτέρα τον Πρόεδρο Ροκ Καμπορέ, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε παταγωδώς να πατάξει τις αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών. Ανακοίνωσαν ότι θα επανέλθει η συνταγματική τάξη «σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο», αποφεύγοντας να την προσδιορίσουν χρονικά.

Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, αντισυνταγματάρχης Ανρί Πολ Ναμίμπα, συναντήθηκε προχτές με στελέχη της ανατραπείσας κυβέρνησης, «καλωσορίζοντας» οποιαδήποτε πιθανή συνεισφορά τους στη «μετάβαση της εξουσίας».

Συναντήθηκε επίσης με ομάδα συνδικάτων, ενόψει της σημερινής έκτακτης συνόδου της Δυτικοαφρικανικής Κοινότητας (ECOWAS), με κεντρικό ζήτημα τις εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ