Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Την Κυριακή οι πρόωρες εκλογές

Πρόωρες εκλογές διεξάγονται στην Πορτογαλία την Κυριακή 30/1, μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 στο πορτογαλικό κοινοβούλιο τον περασμένο Οκτώβρη από το ΚΚ Πορτογαλίας και το «Αριστερό Μπλοκ», που στήριζαν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντ. Κόστα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2019, όταν έλαβε 36% των ψήφων και 108 από τις 230 έδρες στο κοινοβούλιο.

Βασικός του αντίπαλος είναι το «κεντροδεξιό» Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), που υπόσχεται μείωση στη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, διατηρώντας παράλληλα τον «έλεγχο» και τις περικοπές δαπανών της σημερινής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ρ. Ρίο, έχει προτείνει να δοθεί ανοχή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να κυβερνήσει για «τουλάχιστον δύο χρόνια» εάν κερδίσει τις εκλογές χωρίς πλειοψηφία, για να προχωρήσουν στην Πορτογαλία αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ζητώντας παράλληλα να κάνει το ίδιο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε περίπτωση που κερδίσει το PSD.

Δημοσκόπηση της «Aximage» την Τρίτη έδειξε μεγάλη αύξηση στην υποστήριξη προς το PSD, στο 34,4% από 28,5% μια βδομάδα νωρίτερα.

Το «Αριστερό Μπλοκ» εμφανίζεται να εισπράττει δυσαρέσκεια από ψηφοφόρους του, ότι ευθύνεται για τις πρόωρες εκλογές, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει κάποιες έδρες και πιθανώς την τρίτη θέση. Αλλά και η συμμαχία Πορτογαλικού ΚΚ - Πρασίνων επίσης εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να υποχωρεί σε ποσοστά και πιθανές έδρες.

Κοντά στην τρίτη θέση εμφανίζεται το ακροδεξιό κόμμα «Αρκετά!» (Chega), που ιδρύθηκε το 2019.

Σημαντικά μειωμένο εμφανίζεται το «συντηρητικό» CDS-PP, παραδοσιακός σύμμαχος του PSD, χάνοντας ψηφοφόρους προς τα κόμματα Chega και «Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία» (IL), η οποία επίσης εμφανίζεται να ενισχύεται.

Το «οικολογικό» PAN έχει στηρίξει την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών σε διάφορες περιστάσεις και θεωρείται ενδεχόμενος «ρυθμιστής» του πολιτικού σκηνικού, μαζί με το «οικολογικό» κόμμα Livre, σχηματίζοντας ίσως ισχνή πλειοψηφία με το PS.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ