Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την «πράσινη» ανάπτυξη

ΗΜΑΘΙΑ
ΗΜΑΘΙΑ
Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με τίτλο «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αλήθειες και ψέματα για την "πράσινη" ανάπτυξη», που οργανώνουν ΤΟ της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, φωτίζοντας και επιμέρους πτυχές σε κάθε περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων για το περιβάλλον από τις ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής - Ερευνας. Την Κυριακή 14/11 πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στη λίμνη Τριαδίου. Οι περιπατητές θαύμασαν τον κρυμμένο θησαυρό δίπλα στον αστικό ιστό της Θέρμης και διαπίστωσαν τις τραγικές ελλείψεις στην πυρασφάλεια, σε μια περιοχή με τεράστιες δασικές εκτάσεις στις πλαγιές του Χορτιάτη. Φτάνοντας στη λίμνη έκαναν πικνίκ και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν από δασολόγο για το δάσος της συγκεκριμένης περιοχής και τους τρόπους προστασίας του οικοσυστήματος.

Την Παρασκευή 19/11, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος ανέδειξε με διάφορα παραδείγματα και από την Κεντρική Μακεδονία ότι η «πράσινη» ανάπτυξη του κεφαλαίου είναι εξίσου αντιλαϊκή με τη «μαύρη» ανάπτυξη που έρχεται να αντικαταστήσει. Π.χ. η προώθηση της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων και η αξιοποίησή τους ως ενεργειακής πρώτης ύλης που προβάλλονται ως πυρήνας μιας φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η περίπτωση της ανάπλασης της ΔΕΘ, που αντί να διατεθεί ολόκληρος ο χώρος της για την υλοποίηση ενός μεγάλου πραγματικού πάρκου και μαζί με τους όμορους χώρους να αναπλαστεί και να δώσει ανάσα και διέξοδο στον λαό σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα που διαθέτει ελάχιστους χώρους πρασίνου, μετατρέπεται σε ένα επιχειρηματικό κέντρο με ένα πράσινο «προαύλιο». Ακόμα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, που σχεδιάζεται με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδίων στον τουριστικό κλάδο, στο real estate και αλλού.

ΘΕΡΜΗ
ΘΕΡΜΗ
Οπως είπε, «ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής δεν είναι η ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, η μετάβαση του καπιταλισμού σε μια νέα φάση ανάπτυξης (...) Η πολιτική της πράσινης μετάβασης δεν στοχεύει στο περιβάλλον, απλά εργαλειοποιεί, και μάλιστα υποκριτικά, τη δική μας ανάγκη για προστασία του». Ανέδειξε ότι «η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, όποια και να είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της, πατάει πάνω σε κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και αντικειμενικά οδηγεί σε υπέρμετρη επίδραση στο περιβάλλον προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «η λύση, η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής αυτής, βρίσκεται στον αντίποδα της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, βρίσκεται στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

Ακριβώς γιατί η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτούν ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. (...) Η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος, ο σοσιαλισμός. Είναι το σύστημα που θα μπορεί να κινητοποιεί το σύνολο των μέσων παραγωγής, της γης συμπεριλαμβανομένης, με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, οι οποίες ιστορικά διευρύνονται».

Εξόρμηση στη λίμνη Τριαδίου
Εξόρμηση στη λίμνη Τριαδίου
Παρέμβαση έκανε ο Φάνης Καρκατζούνης, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θέρμης, για τα προβλήματα της περιοχής σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές δασοπροστασίας και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Ανέδειξε τα πάγια αιτήματα του ΚΚΕ για Πυροσβεστικό Σταθμό 1ης Τάξης στη Θέρμη και αντιπλημμυρικά έργα σε δεκάδες περιοχές, λόγω των πολλών ρεμάτων, με χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα αυτά του Ανθεμούντα στο Ρύσιο και της μη ύπαρξης γέφυρας στα Βασιλικά.

Τόνισε ότι «απέναντι στο εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές».

Στην Ημαθία

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοέμβρη στην Ημαθία, στη «Βέτλανς Νάουσα», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γρ. Λιονής ανέδειξε ότι η «πράσινη» ανάπτυξη αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό των αστικών τάξεων σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την τοποθέτηση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, προκειμένου αυτά να βρουν διέξοδο. Οτι σ' αυτό το σχέδιο εντάσσονται και οι πολιτικές επιλογές των αστικών κυβερνήσεων οποιασδήποτε απόχρωσης, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που είναι πολιτικές εχθρικές για τον λαό.

Σημείωσε ότι το αφήγημα της «πράσινης» ανάπτυξης περνάει πάνω από τη βαριά φορολόγηση του λαού, τα ακριβά τιμολόγια στο ρεύμα, στο αέριο και τη θέρμανση, που και αυτόν τον χειμώνα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κρύο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, κάλεσε τον λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να πρωτοστατήσει στους λαϊκούς - εργατικούς αγώνες διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.

Στη συνέχεια ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή φτώχεια και την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, τις επιπτώσεις της «πράσινης» ανάπτυξης στους βιοπαλαιστές αγρότες και την παράδοση του ορεινού όγκου του Βερμίου για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων για τα κέρδη των μονοπωλίων στην Ενέργεια. Μίλησαν ο Γιάννης Τσεχελίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Βαρβαρέσος» και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Νάουσας, ο Δημήτρης Τσιουλάκος, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από μέλος του φορέα «SOS Βέρμιο».

Σήμερα η εκδήλωση στις Σέρρες

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του πράσινου New Deal», σήμερα, Τετάρτη 24 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΔΗΣ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

Φιλιώ Σαραντίδου, μέλος του ΤΓ Σερρών του ΚΚΕ, με θέμα «Οχι στη δημιουργία λατομείου στο Λαϊλιά. Αγώνας για προστασία του δασικού οικοσυστήματος».

Αλεξία Μπούμπα, Γραμματέας της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, με θέμα «Η αντιπλημμυρική προστασία στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ