Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαχητική απάντηση στην επίθεση φασιστοειδών σε μετανάστες

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σωτήρας στην Παλιά Κοκκινιά πραγματοποίησαν χτες το βράδυ σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, έπειτα από το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες στην περιοχή και καταδικάζοντας τη νέα επίθεση φασιστοειδών, εναντίον μεταναστών από το Πακιστάν, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Οκτώβρη. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της Παλιάς Κοκκινιάς, όπου αντήχησαν τα συνθήματα «Τραμπούκοι, δολοφόνοι των εργατών, φασίστες είστε μπράβοι των αφεντικών» και «Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Μυρσίνη Κορωναίου, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος» (μέλους της ΟΓΕ). Εκ μέρους και των υπόλοιπων συλλόγων της ΟΓΕ στους δήμους του Πειραιά, καταδίκασε τη φασιστική - ρατσιστική επίθεση κατά των μεταναστών στην περιοχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, δεν είναι οι συνάδελφοι άλλου χρώματος, άλλης εθνικότητας, άλλης θρησκείας. Εχθρός μας είναι η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε ξανά ένα αποφασιστικό μήνυμα! Στον Πειραιά των ιστορικών και σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αγώνων, των εργατογειτονιών, των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Μπλόκου της Κοκκινιάς και της Μάχης της Ηλεκτρικής, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, κανένας φασίστας δεν θα βρίσκει σπιθαμή γης! Θα βρίσκουν απέναντί τους τη σιδερένια γροθιά του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων!

Υπεύθυνοι για τα βάσανα του λαού και της νεολαίας δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι εργάτες άλλης εθνικότητας και θρησκείας. Υπεύθυνη για όσα ζούμε, για την εκμετάλλευση και την αδικία, είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που υπηρετεί τα κέρδη των αφεντικών και τους δίνει το δικαίωμα να μας ξεζουμίζουν και να ξεσαλώνουν με αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

Οι φασίστες αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τον ρόλο τους ως μαντρόσκυλα του συστήματος, στοχοποιώντας τα θύματα της αδικίας και της εκμετάλλευσης, τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Θέλουν να ξελασπώσουν από τις ευθύνες τους αυτούς που είναι πραγματικά υπεύθυνοι, αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, την εργοδοσία, τα αφεντικά, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, παίρνοντας παράδειγμα από τους εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, που αυτές τις μέρες παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα και μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να μη θρηνήσουν κι άλλον νεκρό συνάδελφό τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Ν. Ξουράφης τόνισε πως «Ελληνες και μετανάστες εργάτες και εργάτριες μόνο ενωμένοι μπορούμε να αναμετρηθούμε με τους φασίστες και με το σύστημα που τους γεννά και τους αναπαράγει» και κάλεσε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνολικά τον λαό του Πειραιά να δώσει μαζικό «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ