«Λύγισε» από την κόπωση ο υπεύθυνος κλινικής Covid του Γενικού Νοσοκομείου
Κατέρρευσε γιατρός από την εξάντληση στη Λάρισα |
Ενδεικτικό της πίεσης και της εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί είναι το γεγονός ότι την ώρα που έκανε δηλώσεις ένας γιατρός της πρώτης γραμμής, ο Γιάννης Γκαμπράνης - υπεύθυνος στη μία κλινική Covid, από τις δύο που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας - «λύγισε» από την κόπωση και μεταφέρθηκε μέσα στο νοσοκομείο για εξετάσεις και να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, Νίκος Νταφούλης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως «το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει καταρρεύσει. Εχουν ξεπεραστεί οι αντοχές του σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν επαρκούν ούτε οι παροχές οξυγόνου».
Σημείωσε ακόμα πως στο Γενικό Νοσοκομείο λειτουργούν με δυο μόνο γιατρούς η Ογκολογική κλινική, η Ουρολογική, η Νεφρολογική, η Παιδιατρική, η οποία εξυπηρετεί και άλλες περιοχές εκτός Λάρισας.
Εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που αποφασίστηκαν για μείωση κατά 50% των εξωτερικών χειρουργείων, αναστολή των απογευματινών ιατρείων, τονίζοντας ότι «στην ουσία προχωρά η επίσημη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «πρέπει να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες - πολύ περισσότερες απ' ό,τι σήμερα - νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα, ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει 1.984 κρεβάτια, αλλά το υπουργείο Υγείας υπέγραψε - πάντα με το αζημίωτο - συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές μόνο για 30 ασθενείς Covid και 30 non Covid.
Οι υγειονομικοί λόγω του περιστατικού με την κατάρρευση του συναδέλφου τους δεν ολοκλήρωσαν τη Γενική τους Συνέλευση, ανακοίνωσαν ότι αυτή θα γίνει την Πέμπτη και κάλεσαν τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.
Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση και στον Βόλο, όπου χτες νοσηλευόταν 78 ασθενείς στις κλινικές και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης και οκτώ ασθενείς στη ΜΕΘ Covid. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ τέσσερις ασθενείς, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Προχτές το βράδυ, βρέθηκε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στην Αθήνα, όπου και διακομίστηκε 53χρονος Βολιώτης.