H ναυαρχίδα του 6ου Στόλου «USS Mount Whitney» είναι το ένα από τα δύο πλοία των ΗΠΑ που μπήκαν τις τελευταίες μέρες στη Μαύρη Θάλασσα |
Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν τόσο από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν παρατήρησε αύξηση στρατιωτικών δυνάμεων ή εξοπλισμού, όσο και από τη ρωσική πλευρά, ωστόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι τα λαμβάνει υπόψη και εμφανίστηκε να υπογραμμίζει «ανησυχίες» των ΗΠΑ για οποιαδήποτε κίνηση κλιμάκωσης στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι στη συνέχεια κυκλοφόρησαν βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνουν στρατιωτικά κομβόι και φορτηγά φορτωμένα με τανκς και πυραύλους, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκονται στη Νοτιοδυτική Ρωσία.
Για «φθηνές ψευδείς ειδήσεις» έκανε λόγο χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σημειώνοντας πως «τα ρεπορτάζ αναφέρονται στα σύνορα με την Ουκρανία, ωστόσο δείχνουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι οι μετακινήσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων εντός της χώρας είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Μόσχας και ότι η Ρωσία «θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλειά της, δεδομένων των αρκετά επιθετικών επεκτατικών τάσεων, ειδικά από το ΝΑΤΟ και ορισμένες άλλες χώρες».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες σε «αυξανόμενη ένταση των πτήσεων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία» και σε «εμφάνιση κατευθυνόμενων πυραύλων του στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα».
Σε ένα τέτοιο φόντο, μιλώντας προχτές σε συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, ο Βλ. Πούτιν επισήμανε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για «στρατηγική ισοτιμία» με τους ανταγωνιστές της - κυρίως τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις - ενώ αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια ώρα, στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιεί ασκήσεις και ο ρωσικός στόλος, εξασκώντας την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων σε εχθρικά πολεμικά πλοία.
Η Ρωσία, είπε ο Βλ. Πούτιν, συνεχίζει ενεργά την αναβάθμιση των αεροδιαστημικών δυνάμεών της και το επίπεδο των όπλων αιχμής στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας θα φτάσει το 70% έως το 2027.
Στο μεταξύ, οξύνεται και ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη σχετική συνθήκη περιορισμού τους (INF) το 2019, ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει «ανησυχίες» και προειδοποιήσεις στην πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς σε χώρες κοντά στη Ρωσία.
Οπως είπε ο Πούτιν, 26 συστήματα αεράμυνας «S-350» και «S-400» θα παραδοθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις στο εγγύς μέλλον, καθώς και τα πρώτα μοντέλα των «S-500».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ρωσικός Τύπος, στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι αναβάθμισης των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού με νέα συστήματα αεράμυνας και ο εξοπλισμός αεροσκαφών με προηγμένα όπλα υψηλής ακρίβειας, συγκεκριμένα με υπερηχητικούς πυραύλους.
Εξάλλου, ο Βλ. Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να εισαγάγει προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, στην ανάπτυξη μη επανδρωμένης πολεμικής αεροπορίας και κάλεσε την αμυντική βιομηχανία να συνεχίσει να εξελίσσει την παραγωγή drones.
Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων και ανταγωνιστικών σχεδιασμών, ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, μαζί με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους πραγματοποιούν από χτες διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις πρόσφατες επαφές υψηλού επιπέδου, την ίδια ώρα που οξύνεται η μεταξύ τους αντιπαράθεση.
Εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας ανέφερε ότι ο Ου. Μπερνς - ο οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα από το 2005 έως το 2008 - «συναντάται με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν μια σειρά από θέματα στις διμερείς σχέσεις».
Από την πλευρά της Μόσχας ανακοινώθηκε ότι ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB.