Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Υπερασπιζόμαστε μια επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του

Ελένη Παπαγεωργίου, γιατρός στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (ΓΟΝΚ), συνεργάτης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Στους «δείκτες αξιολόγησης» των μονάδων Υγείας στο «νέο ΕΣΥ» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Ελένη Παπαγεωργίου, μιλώντας για τον «Ρόλο του Υγειονομικού στο "νέο ΕΣΥ"». Τόνισε ότι αυτοί οι «δείκτες» «ταυτίζονται με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας μιας επιχείρησης. Και ποια είναι μερικά από αυτά; Πόσοι νοσηλεύτηκαν ή αλλιώς η πληρότητα, μέρες νοσηλείας, πόσες και πόσο ακριβές εξετάσεις στάλθηκαν, χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις, χρήση γενοσήμων, τεκμηριωμένη εξοικονόμηση πόρων.

Ο υγειονομικός τελικά θα εκπαιδεύεται, θα προσλαμβάνεται και τελικά θα αξιολογείται σχετικά με το πώς θα κοστίσει λιγότερα ο ασθενής και πώς θα εξοικονομήσει πόρους για το νοσοκομείο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο, "είναι σημαντικό οι γιατροί να αναλάβουν την ευθύνη του κλινικού προϋπολογισμού, για να αναλάβουν την ευθύνη για το κόστος που επισύρουν οι αποφάσεις τους".

Ενώ, μεταφέροντας την πλούσια πείρα που ήδη έχουν οι υγειονομικοί, σημείωσε ότι «σε ορισμένα ογκολογικά νοσοκομεία, διοίκηση και διοικητικοί διευθυντές περικόπτουν απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις καρκινοπαθών, πανάκριβες όμως, για να μη φουσκώσουν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς πληρώνουν σε εξετάσεις από 200 έως 1.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία. Οι υγειονομικοί "πρέπει" να μάθουν και να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση δαπανών και περιορισμό του κόστους θυσιάζοντας την επιστημονική τους γνώση στον βωμό του κόστους - οφέλους».

Ετσι, όπως εξήγησε, «οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούνται όχι μόνο να υποταχθούν στην εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, για να εξασφαλιστεί η "βιωσιμότητά τους", αλλά και να συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση της πολιτικής που θέλει τους ασθενείς πελάτες».

«Επί της ουσίας ζητάνε από τους υγειονομικούς να σταθούν απέναντι στις ανάγκες υγείας των παιδιών τους, των γονιών, των φίλων τους. Θέλουν τους υγειονομικούς να συμβάλλουν στη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχείρησης. Να κόβουν με δική τους απόφαση φάρμακα, απαραίτητες εξετάσεις, θεραπευτικές επιλογές, μέρες νοσηλείας. Να θεραπεύουν και να περιθάλπουν όποιον έχει να πληρώσει. Να πληρώνουν οι ασθενείς για εξετάσεις, ακόμα και για επείγοντα περιστατικά. Να στέλνει το νοσοκομείο τα "ραβασάκια" στην εφορία των ανασφάλιστων ασθενών. Και από τα παραπάνω θα εξαρτώνται το εισόδημά τους, τα μπόνους αλλά και η επιστημονική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία».

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη νέας επίθεσης στη μόνιμη και σταθερή δουλειά που υπάρχει στο κυβερνητικό σχέδιο, αφού, όπως δηλώνουν, «στον δημόσιο τομέα, μόνο τα στελέχη που προορίζονται να έχουν υψηλές διευθυντικές θέσεις, άρα και αυξημένο βάρος στη λήψη αποφάσεων και στην κατανομή των πόρων, τα ιατρικά διευθυντικά στελέχη, θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του λοιπού προσωπικού θα μπορούσε να είναι μερικής, ή ακόμα και εποχιακής απασχόλησης».

«Από τις ίδιες τις εξελίξεις θα κληθούν οι υγειονομικοί να διαλέξουν μεταξύ ενσωμάτωσης και ανυπακοής, ανάμεσα "στη βαρβαρότητα ή στον πολιτισμό"», σημείωσε η Ελ. Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας:

«Ειδικά οι κομμουνιστές υγειονομικοί έχουμε καθήκον να υπερασπίσουμε τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουμε ενάντια στην "αξιολόγηση" που προωθεί η κυβέρνηση με το "νέο ΕΣΥ". Εχουμε πάρει την απόφαση να θέσουμε την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού. Εξάλλου η επιστημονική γνώση είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, δεν αφορά την ατομική προσπάθεια ούτε τα "κέντρα αριστείας" που διαφημίζει η νέα υφυπουργός Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ