Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Βόρεια Ελλάδα: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας

Χρήστος Καραχρήστος, γιατρός στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)

«Η κατάσταση που βιώνουμε στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Βόρειας Ελλάδας είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας», σημείωσε ο Χρήστος Καραχρήστος μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως ανέφερε, «σήμερα, και ενώ αντιμετωπίζουμε ξανά μια επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή μας, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην προχωρά σε κανένα από τα μέτρα που ζητάνε οι υγειονομικοί μέσα από τον αγώνα των σωματείων τους.

Ενδεικτικά, σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και των υπόλοιπων νομών, τα χειρουργεία υπολειτουργούν. Είτε επειδή οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε MΕΘ Covid είτε απλά επειδή δεν αρκεί το προσωπικό. Χιλιάδες τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των ασθενών. Χαρακτηριστικά, στο ΓΝ "Παπαγεωργίου" από τις 14 χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ από τις 10 αίθουσες λειτουργούν ούτε οι μισές.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υπάρχει με τις χιλιάδες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που χάθηκαν λόγω της λειτουργίας τους με περιοδικότητα. Υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις στη διάγνωση παθήσεων, όπως οι καρκινοπάθειες. Ο προληπτικός έλεγχος των γυναικολογικών καρκίνων στο Θεαγένειο μειώθηκε κατά 80% τη διάρκεια της πανδημίας λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ και τώρα αυτά τα τμήματα υπολειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης.

Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα, ολόκληρες κλινικές μετατρέπονται σε Covid, όπως η Ψυχιατρική Ενηλίκων και η Παθολογική στο "Παπανικολάου", αφήνοντας χωρίς περίθαλψη εκατοντάδες ασθενείς. Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά, με το τελευταίο παράδειγμα που το αποδεικνύει να είναι στην Παθολογική κλινική των Σερρών, όπου οι 5 στους 6 παθολόγους παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας ακριβώς τις επικίνδυνες για τους ίδιους, αλλά και τους ασθενείς, συνθήκες περίθαλψης.

Οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ Covid είναι τεράστιες και για άλλη μια φορά βλέπουμε διασωληνωμένους ασθενείς να μένουν εκτός ΜΕΘ για ολόκληρα 24ωρα. Στο ΑΧΕΠΑ και το "Παπανικολάου" παραμένουν στα χειρουργεία που έχουν μετατραπεί πρόχειρα σε ΜΕΘ, αντίστοιχα στο "Παπαγεωργίου" και το Ιπποκράτειο σε απλούς θαλάμους και πάει λέγοντας. Καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί μια κλίνη διαθέσιμη. Οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ είναι αγανακτισμένοι, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φροντίδας των ασθενών στους θαλάμους. Ταυτόχρονα, βλέπουμε πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ, όπως οι 18 νέες στο "Παπανικολάου", να μένουν εν αχρησία γιατί δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις, ή να υπολειτουργούν με δανεικό προσωπικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Τα προβλήματα, οι ελλείψεις, τα κενά είναι ιλιγγιώδη».

Ολα τα παραπάνω, όπως είπε ο Χρ. Καραχρήστος, αναδεικνύουν πιο καθαρά «σήμερα ότι απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στην Υγεία βρίσκεται το εμπόδιο του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο. Ακριβώς, σε αυτό το "παιχνίδι" θέλουν να βάλουν σαν παίκτη το "νέο ΕΣΥ", να λειτουργεί δηλαδή με τους όρους της αγοράς. Προϋπόθεση γι' αυτό; Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και ασθενείς - πελάτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ