Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Δεν θα ξεμπερδέψει η εργοδοσία με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιώργο Δημολάκο, απολυμένο συνδικαλιστή της εταιρείας «Praktiker Hellas», στη Λάρισα

Λάρισα: Από την απεργία ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή
Λάρισα: Από την απεργία ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή
«Αέρα στα πανιά» των εργοδοτών δίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη να αποτελεί άλλη μια «τομή» που εξοπλίζει ακόμα περισσότερο το κεφάλαιο για να τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα. Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος νόμος, από τη μία περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις (π.χ. για τον εργάσιμο χρόνο) που επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα και από την άλλη ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, ώστε να «καθαρίσει το πεδίο» εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις απανωτές απολύσεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από μεγάλους χώρους δουλειάς, με «θύματα» πρωτοπόρους συνδικαλιστές. Θυμίζουμε ότι η αρχή έγινε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μεταλλείων - Λατομείων Β. Ελλάδος που απολύθηκε από εταιρεία στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, ενώ πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν η απόλυση του συνδικαλιστή από την επιχείρηση «Praktiker Hellas» στη Λάρισα, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στο τοπικό παράρτημα του επιχειρησιακού σωματείου.

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιώργο Δημολάκο, απολυμένο από τα «Praktiker», για την εκδικητική απόλυση και την αντίδραση του Σωματείου.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους απολύθηκε μας αναφέρει: «Τους τελευταίους μήνες, η εργοδοσία προσπάθησε να αλλάξει τις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων της επιχείρησης. Στην περίπτωσή μου, προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς σε τροποποίηση της σύμβασης εργασίας και την αλλαγή της ειδικότητάς μου από "πωλητή - χειριστή κλαρκ" σε "πωλητή". Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι δεν θα εντασσόμουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, με άμεση συνέπεια στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μου δικαιώματα. Παρόλο που προσέφυγα στην Επιθεώρηση Εργασίας και δικαιώθηκα, η εταιρεία επέμενε. Στην αρχή με απειλές του τύπου "δεν θα φτάσεις ψηλά με αυτά που κάνεις" , ενώ στη συνέχεια μου είπαν ή υπογράφεις ή απολύεσαι».

«Αυτό ήταν πρόφαση», αναφέρει και εξηγεί: «Η εργοδοσία αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη έβαλε στο στόχο της αρχικά τους συνδικαλιστές. Κι αυτό γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύαμε τα προβλήματα των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας όπου εργαζόμενοι δουλεύανε το καλοκαίρι στους 45 βαθμούς Κελσίου. Χτυπώντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επιδιώκουν να ξεμπερδεύουν με την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση για να δεχτούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τα εξαντλητικά ωράρια, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές, τους μισθούς πείνας χωρίς να σηκώνουν κεφάλι».

Μιλώντας μας για το πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι επισημαίνει πως «πέρα από την παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, συζητήσαμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους, αναδείξαμε ότι η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο εμένα αλλά στη συνέχεια στο στόχαστρο θα μπει όποιος διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίας. Προχωρήσαμε σε Γενική Συνέλευση, όπου συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοι και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία. Εχοντας στο πλευρό μας το Εργατικό Κέντρο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, το πανελλαδικό Σωματείο, προχωρήσαμε στην απεργία, όπου συμμετείχε το 90% των συναδέλφων. Εκείνη τη μέρα οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν από τα ξημερώματα έξω από την επιχείρηση με ένα πλατύ χαμόγελο, ξέροντας πως δίνουν έναν δίκαιο αγώνα. Ταυτόχρονα, μοιράζαμε την ανακοίνωσή μας στους πελάτες, και πολλοί από αυτούς μας έδιναν συγχαρητήρια, λέγοντάς μας "κρατήστε γιατί μετά έρχεται και η σειρά μας", ενώ έφευγαν χωρίς να κάνουν τα ψώνια τους. Κουράγιο μας έδωσε η παρουσία συναδέλφων από άλλα σωματεία της πόλης, βλέποντας στην πράξη τι σημαίνει το όλοι για έναν και ένας για όλους».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας τονίζει πως «δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη συγκεκριμένη εργοδοσία. Γνωρίζουμε καλά πως αέρα στα πανιά τους δίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Η επίθεση στις ζωές και τα δικαιώματά μας πάει χέρι χέρι με τις συνδικαλιστικές διώξεις. Για να ξεμπερδεύει η εργοδοσία με όσα κατοχυρωμένα δικαιώματα μας έχουν απομείνει προσπαθεί να ποινικοποιήσει την οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση.

Αρα ο αγώνας μας πρέπει να βάζει στο στόχαστρο αυτήν την πολιτική στην οποία πατά η εργοδοσία για να τσακίζει τις ζωές μας, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να υπερασπίσουν τη δουλειά και το μεροκάματό τους όλοι οι συνάδελφοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο. Να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία, για να περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της. Κανείς πουθενά δεν σώθηκε όταν ήταν μόνος».

Οσο για το πώς σκοπεύει το σωματείο να συνεχίσει τον αγώνα, ο απολυμένος συνδικαλιστής σημειώνει ότι «το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε νέα 24ωρη απεργία και άλλες πολύμορφες δράσεις σε συντονισμό με τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα. Καλούμε ξανά και τα υπόλοιπα σωματεία να βρεθούν στο πλευρό μας. Κυβέρνηση κι εργοδότες είναι βαθιά γελασμένοι, αν νομίζουν πως θα ξεμπερδέψουν με τους αγώνες των εργαζομένων. Το μήνυμα αυτό θα το μεταφέρουμε και στη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο στις 19 Οκτώβρη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή(2/11/2021)
Με νέα ορμή και δύναμη για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων(26/10/2021)
Απεργιακή απάντηση σήμερα στην απόλυση συνδικαλιστή(28/9/2021)
«Το μέλλον μας δεν το φανταζόμαστε, το διεκδικούμε!»(6/8/2021)
Εστίες μετάδοσης καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ(17/2/2021)
Δεν θα ξεμπερδέψουν με τα σωματεία!(24/10/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org