Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Μονόδρομος ο αγώνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ενιαίας λειτουργίας

Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Πολίτη μπροστά στη νέα απεργιακή μάχη και το συλλαλητήριο στις 13 Νοέμβρη στην Αθήνα

Εδώ και δύο χρόνια οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν έναν μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα έχοντας απέναντί τους την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο. Με ενότητα και συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, με όπλο την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, συνεχίζουν τον αγώνα τους με επόμενο μεγάλο σταθμό την απεργία και το συλλαλητήριό τους στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη.

Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» συζητά με τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, για τον μέχρι τώρα αγώνα των εργαζομένων, τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και για τη συνέχεια της πάλης για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Ιδια πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις

-- Εχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες από την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Τι έχει συμβεί στο διάστημα αυτό; Ποια η κατάσταση στο εργοστάσιο και τους άλλους χώρους;

-- Η κυβέρνηση, ως συνέχεια των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κόμματος και απόχρωσης, με βάση τη στρατηγική της ΕΕ, πριν από 20 μήνες έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ μέσα από το καθεστώς «εκκαθάρισης εν λειτουργία».


Οι εργαζόμενοι με τα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ, μέσα από τους αγώνες και την αλληλεγγύη που έχουν δεχτεί από εκατοντάδες εργαζόμενους, αναδείξαμε:

Πρώτον, πώς συνειδητά όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν η καθεμία τη δική της σφραγίδα για να υπερχρεωθεί η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα στοιχεία, ότι αν η ΛΑΡΚΟ πλήρωνε την ηλεκτρική ενέργεια όσο την πληρώνουν οι υποψήφιοι επενδυτές, η ΔΕΗ θα έπρεπε να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αποκαλύπτεται δηλαδή τι σημαίνει αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι «ρυθμίζει σε προνομιακές τιμές την Ενέργεια που θα παρέχει στους μελλοντικούς επενδυτές».

Δεύτερον, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την κοινή πλεύση που έχουν όλες οι κυβερνήσεις με βάση τη στρατηγική της. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι όλοι παραδέχονται πως η ΛΑΡΚΟ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Παρά ταύτα της επιβλήθηκε ένα πρόστιμο, το οποίο, όπως λένε, «μετά την εκποίηση θα διαγραφεί». Μέσα από αυτήν την παραδοχή αποκαλύπτεται και ο στόχος του προστίμου. Ηταν το εργαλείο έτσι ώστε να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ είτε από τον κύριο μέτοχο είτε να μην μπορεί να πάρει δάνειο κ.λπ. Ηταν το άλλοθι για να απαξιωθεί και να μην αναπτυχθεί.

Τρίτον, τις δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ ως η μοναδική βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη που παράγει με τα δικά της μεταλλεύματα. Δηλαδή, πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και διαφόρων άλλων υποπροϊόντων, ανοίγοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας με δικαιώματα και προσφέροντας εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Κι αυτό δείχνει ότι η πολιτική που διαχρονικά ασκούν οι αστικές κυβερνήσεις, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ακυρώνει τις υπαρκτές δυνατότητες να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες.


Τέταρτον, ότι στόχος της εκκαθάρισης είναι να απαξιώσει τη ΛΑΡΚΟ μέχρι τελικής πτώσεως. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτούς τους 20 μήνες η ΛΑΡΚΟ έχει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, χρηματοδοτηθεί έμμεσα και άμεσα με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει εισπράξει άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ από την παραγωγή μέσα σε αυτό το διάστημα. Παρά ταύτα, ενώ με αυτά τα χρήματα και με αυτές τις τιμές του νικελίου θα έπρεπε να μιλάμε για ένα καινούργιο, εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο, η εικόνα σήμερα είναι τραγική. Οι εγκαταστάσεις είναι σε μη λειτουργική κατάσταση, στην κυριολεξία διαλυμένες. Υπεύθυνοι για την κατάντια της ΛΑΡΚΟ δεν είναι οι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές.

-- Ποιος είναι ο στόχος της απαξίωσης;

-- Εγκαιρα έχουμε επισημάνει ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να ρίξει το αντίτιμο της αξίας της ΛΑΡΚΟ, που αυτήν τη στιγμή είναι διαλυμένη, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος στους μελλοντικούς επενδυτές για να «διαλέξουν όσους εργαζόμενους θέλουν και με τους όρους που θέλουν». Η απαξίωση μέχρι τελικής πτώσεως έγινε για να δοθεί έναντι πινακίου φακής στους επενδυτές, για να δικαιολογηθεί η εκποίησή της, για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση το ότι δεν έχει διασφαλίσει τον παραγωγικό χαρακτήρα και τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας. Για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι, να ωριμάσει το «μοιραίο» που θέλουν να λανσάρουν, δηλαδή τη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων.

Δεν μας κατάφεραν να σκύψουμε το κεφάλι

-- Τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται στην τελική τους ευθεία. Ποιο το μέλλον των εργαζομένων;

-- Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, όσο και να προσπάθησε, δεν κατάφερε να μας πείσει να αποδεχτούμε τις απολύσεις μας, να βάλουμε την υπογραφή μας και να βγούμε έξω από τις εργασίες μας περιμένοντας σε διάφορα προγράμματα τους επενδυτές.

Εχουμε μπει στην τελική ευθεία και έχουμε καταφέρει να είμαστε όρθιοι. Η σύγκρουση μεταξύ της γραμμής της κυβέρνησης, που θέλει να μας βγάλει από την εργασία μας για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, και της γραμμής των εργαζομένων, που λέμε δεν βγαίνουμε, από τη ΛΑΡΚΟ θα φύγουμε συνταξιούχοι, θα οξυνθεί κι άλλο. Η πείρα που βγαίνει αυτούς τους 20 μήνες έδειξε ότι με ταξικό περιεχόμενο, συσπείρωση των εργαζομένων και αποφασιστικότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πρακτικά καταφέραμε να αναχαιτίσουμε περικοπές που έγιναν στους μισθούς μας, απόπειρες απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, ακόμη και το σταμάτημα της λειτουργίας. Η προοπτική οι εργαζόμενοι να βγούμε νικητές μέσα από αυτήν τη διαδικασία υπάρχει, αρκεί να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πετώντας από το σβέρκο μας τους μηχανισμούς που δρουν και στο εργατικό κίνημα, όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με την παραπληροφόρηση ή την υπονόμευση σαμποτάρουν τον αγώνα μας.

Ναι, αν περπατήσουμε αγωνιστικά και ανυποχώρητα, υπάρχει προοπτική. Εάν υποχωρήσουμε στις πιέσεις της κυβέρνησης, η ανεργία, η ανέχεια, η απαξίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ, ο μαρασμός της περιοχής μας είναι δεδομένα.

Αλλος δρόμος από τον αγώνα μέχρι το τέλος δεν υπάρχει. Μόνο έτσι εμείς θα είμαστε νικητές.

-- Τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι από τον αγώνα που δίνουν σχεδόν 2 χρόνια τώρα; Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν;

-- Οι εργαζόμενοι είμαστε ήδη νικητές. Συγκρουστήκαμε με την κυβέρνηση, με συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ακόμη δεν μας έχουν βάλει κάτω, δεν έχουν καταφέρει να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε τα συμφέροντά τους ως μονόδρομο.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτόν τον αγώνα, όπως το ότι καταφέραμε να ενώσουμε τους εργαζόμενους, να παραμείνουν συσπειρωμένοι στην πάλη για τη δουλειά και τα δικαιώμάτά, το πόσο βοηθά η αλληλεγγύη υλικά και ηθικά, έχουν πολύ μεγάλη αξία.

-- Ποια η σημασία της συνέχισης του αγώνα;

-- Παλεύουμε εδώ και 20 μήνες. Η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ στη συγκεκριμένη φάση επί της ουσίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το μοναδικό αγκάθι είναι οι εργαζόμενοι. Οσο κουρασμένος και να είσαι, παίρνουμε δύναμη από την απόφαση να δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος. Με λίγα λόγια, δεν θα «χύσουμε την καρδάρα» ενώ το φτάσαμε ως εδώ. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα που θα βγουν στο τέλος θα δώσουν ώθηση όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που έδωσαν τον αγώνα αλλά σε όλη την εργατική τάξη που τον παρακολουθεί και τον στήριξε. Θα είναι νίκη της εργατικής τάξης, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, θα ανοίξει τον δρόμο για διεργασίες αντεπίθεσης και ανατροπών.

-- Ποια είναι η διεκδίκηση των Σωματείων απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης;

-- Να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτήν τη βάση, για να εφαρμοστεί στη ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να περάσει πάνω από τους εργαζόμενους. `Η εμείς ή αυτοί!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org