Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«PRAKTIKER» - ΛΑΡΙΣΑ
Απεργιακή απάντηση σήμερα στην απόλυση συνδικαλιστή

Την κινητοποίηση στηρίζουν το ΕΚ Λάρισας και το ΠΑΜΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωράνε σήμερα οι εργαζόμενοι της «Praktiker Hellas» στη Λάρισα, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση του γενικού γραμματέα της τριμερούς επιτροπής στο κατάστημα Λάρισας, Γιώργου Δημουλάκου, και να σταματήσει κάθε μεθόδευση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την απεργία καλύπτει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας.

Επίσης, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker» έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για όλη τη χώρα και καλεί τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας να συμμετάσχουν μαζικά. Την απόλυση καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

Οπως καταγγέλλει το παράρτημα Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker», το τελευταίο διάστημα, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων της επιχείρησης. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεσή του, σε τροποποίηση της σύμβασης και την αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητή - χειριστή κλαρκ» σε «πωλητή».

Αυτό πρακτικά σήμαινε την απένταξη από τα ΒΑΕ, όπως προβλεπόταν από την αρχική εργασιακή του σχέση. Οταν ο εργαζόμενος αντέδρασε, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση και παρόλο που η Επιθεώρηση Εργασίας την έκρινε παράνομη, δεν την ανακαλεί.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ότι «η εργοδοσία επιδιώκει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς (...) Είναι γνωστή μέθοδος των εργοδοτών όταν κλιμακώνουν την επίθεσή τους να προσπαθούν να χτυπούν τους συνδικαλιστές για να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι».

Την κινητοποίηση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» στηρίζει το ΠΑΜΕ. «Η απόλυση του συνδικαλιστή είναι καταχρηστική και εκδικητική. Η εταιρεία "τιμώρησε" τον συνδικαλιστή για τη στάση απειθαρχίας που κράτησε, ως όφειλε να κάνει, απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας που εφαρμόζει τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη», τονίζει.

Καλεί τους εργαζόμενους «να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση και να στείλουν μήνυμα απειθαρχίας και σύγκρουσης στην εργοδοσία και στη συγκεκριμένη επιχείρηση και σε άλλους χώρους εργασίας». Καλεί επίσης τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών στις οποίες λειτουργούν καταστήματα της αλυσίδας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org