Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1687 Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς.

1773 Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία, με αρχηγό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.

1893 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου θέτει σε ισχύ τις Επιτροπές Ασφαλείας. Γίνονται οι πρώτες μαζικές εκτοπίσεις 50 κομμουνιστών στη Μυτιλήνη.

1941 Με την καθοδήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ εκδηλώνεται ένοπλη λαϊκή εξέγερση στη Δράμα, που καταλύει - προσωρινά - τις βουλγαρικές κατοχικές αρχές. Η εξέγερση πνίγεται στο αίμα.

1966 Πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής Αντρέ Μπρετόν.

1968 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής Μπλαγκόι Ποπόφ, πρώην αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστής Διεθνούς και ένας από τους κατηγορούμενους από τους ναζί στη Δίκη της Λειψίας, για την προβοκάτσια πυρπόλησης του Ράιχσταγκ.

1994 Πνίγονται 852 άνθρωποι, όταν το φέρι μποτ «Εσθονία» βυθίζεται στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Φινλανδίας, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.

1995 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, υπογράφουν στον Λευκό Οίκο συμφωνία, στην οποία γίνεται λόγος για αυτονομία στους Παλαιστινίους στην περιοχή της Δυτικής Οχθης.

...και σαν χτες

1669 Οι οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1831 Δολοφονείται έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

1834 Ξεκινά η δίκη των δικαστών Γ. Τερτσέτη και Α. Πολυζωίδη, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη.

1905 Ο Α. Αϊνστάιν, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής», διατυπώνει την ειδική θεωρία της σχετικότητας και τον τύπο Ε=mc2.

1927 Με Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαγράφονται από το Κόμμα οι ηγέτες της φραξιονιστικής ομάδας των «λικβινταριστών» Πουλιόπουλος και Γιατσόπουλος.

1940 Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία υπογράφουν στο Βερολίνο το Τριμερές Σύμφωνο των φασιστικών κρατών.

1941 Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

1952 Πεθαίνει εξόριστος στον Αη Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ).

1989 Η Βουλή ψηφίζει την παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Π. Ρουμελιώτη, Γ. Πέτσου και Δ. Τσοβόλα.

2013 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ