Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν θα ξεμπερδέψουν με τα σωματεία!

Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Εξόρμηση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων σε μεγάλο πολυκατάστημα
Εξόρμηση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων σε μεγάλο πολυκατάστημα
Η καταγραφή ορισμένων μόνο περιστατικών που είχε να αντιμετωπίσει το σωματείο μας το τελευταίο διάστημα, είναι αποκαλυπτική για το πώς η εργοδοσία προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων, υπαγορεύοντας στην πραγματικότητα και το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Εχουμε και λέμε:

  • Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση από το σωματείο μας ότι συνδικαλιστής του εργάζεται στα «JUMBO», η εργοδοσία ζήτησε εκφοβιστικά να της κοινοποιήσουμε στοιχεία όπως το καταστατικό του σωματείου, πρακτικό Γενικής Συνέλευσης για τη διενέργεια εκλογών, πρωτόκολλο για την ανάδειξη των εκλεγμένων μελών της διοίκησης «και κάθε άλλο πρόσφορο έγγραφο». Η ίδια εταιρεία αντιμετώπισε με κλήση της αστυνομίας παρέμβαση του σωματείου έξω από κατάστημα, επικαλούμενη «παρεμπόδιση πολιτών»! Αντίστοιχα, στα σούπερ μάρκετ «Θανόπουλος» η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία για να εμποδίσει διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα, με αφορμή απόλυση συναδέλφου, αλλά και την ενημέρωση των εργαζομένων από το σωματείο, μέσα στο κατάστημα.
  • Σε κατάστημα της «Praktiker» η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να εμποδίσει εκπροσώπους σωματείων να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις εκλογές του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Η αστυνομία μάλιστα ζήτησε να ελέγξει την κάλπη του σωματείου η οποία βρισκόταν σε χώρο εκτός της επιχείρησης. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέφεραν πως βρίσκονται στις εκλογές λόγω μήνυσης/καταγγελίας, απευθείας από την εργοδοσία της «Praktiker», για «παραβίαση ιδιωτικού χώρου» και «διατάραξη κοινωνικής ειρήνης»! Παρόμοια τακτική ακολούθησε και η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στις αποθήκες που διατηρεί στη Μάνδρα.
  • Στο «Εκπτωτικό Χωριό» στα Σπάτα η εργοδοσία αφού αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο στο σωματείο για τη διεξαγωγή των εκλογών του και μην μπορώντας με άλλον τρόπο να τις εμποδίσει, κάλεσε την αστυνομία επικαλούμενη την «παραβίαση ιδιωτικού χώρου». Στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο πάντα καλείται η αστυνομία όταν εκπρόσωποι του σωματείου βρίσκονται εκεί είτε για περιοδεία - εξόρμηση είτε για παρέμβαση - κινητοποίηση. Ταυτόχρονα, άνδρες της ασφάλειας παρακολουθούν κατά πόδας τα μέλη του σωματείου.

Τι δείχνουν όλα αυτά, αν όχι την απέχθεια της εργοδοσίας για τη συλλογικά οργανωμένη δράση και την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, που είναι στο στόχαστρο και του νέου συνδικαλιστικού νόμου;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ