Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σταθεροποίηση

Με αναλυτικά παραδείγματα που διαρρέει στον Τύπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, διαφημίζοντας την κρατική επιδότηση για τη συγκράτησή τους. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντελώς αντίθετο, αφού αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σώζουν τον λαό από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ρεύμα αλλά στο τέλος της μέρας θα τα καρπωθούν εξολοκλήρου οι μεγαλοεταιρείες της Ενέργειας. Σ' ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ένα νοικοκυριό εμφανίζεται να πληρώνει 81 ευρώ περισσότερα σε σχέση με προηγούμενο λογαριασμό. Με την κρατική επιδότηση, η αύξηση που θα πληρώσει γίνεται 48 ευρώ. Ακόμα κι έτσι, όμως, μιλάμε για μια αύξηση 20% στον λογαριασμό, για τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να λέει κι «ευχαριστώ» που γλίτωσε τα χειρότερα! Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη όσα διακινούν κυβέρνηση και ΕΕ, ότι μέχρι την άνοιξη οι τιμές του ρεύματος θα αυξάνονται και στη συνέχεια θα υπάρξει «σταθεροποίηση» σε ένα επίπεδο μεγαλύτερο από το σημερινό, το κάδρο συμπληρώνεται: Ο λαός θα πληρώνει για τους επόμενους μήνες αυξημένο το ρεύμα κατά 20% και 30%, «ευχαριστημένος» που δεν είναι περισσότερα. Κι όταν πλέον «σταθεροποιηθούν» οι τιμές σ' αυτό το επίπεδο και αποσυρθεί η κρατική επιδότηση, θα έχει ήδη ξεκαθαρίσει το τοπίο στην κατανάλωση, με χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να έχουν προσαρμόσει το οικογενειακό τους εισόδημα στους αυξημένους λογαριασμούς, κόβοντας από άλλες ζωτικές ανάγκες, άλλα να έχουν κυλήσει πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια και άλλα να έχουν δέσει τη θηλιά των απλήρωτων λογαριασμών σφιχτά στον λαιμό τους, την ώρα που τα μονοπώλια της Ενέργειας θα κάνουν πάρτι κερδοφορίας.

Μάτωσαν...

Πάλι καλά που υπάρχουν και οι ...Αμερικανοί και μαθαίνει κανείς τι έκαναν τόσα χρόνια, με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετείχαν στις αποστολές του ΝΑΤΟ. Ο λόγος για τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ν. Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της χώρας του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ένας τόσο ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος για εμάς, ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου οι ελληνικές Δυνάμεις πολέμησαν γενναία». Κι εμείς που νομίζαμε - με βάση κι όσα έλεγαν τόσα χρόνια τα αστικά επιτελεία - ότι στο Αφγανιστάν τα ελληνικά στρατεύματα «προωθούσαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» ...περνώντας τις γιαγιάδες απέναντι στο δρόμο και δίνοντας γλειφιτζούρια στα παιδιά. Αλλά μήπως τα ίδια δεν έλεγαν και όλες οι κυβερνήσεις για τα «πυρηνικά που δεν υπήρχαν» στον Αραξο και μετά από χρόνια αποκάλυπταν ότι μετακινήθηκαν από εκεί, με τη βάση να παραμένει σε ετοιμότητα για την εκ νέου υποδοχή τους, αν και όταν χρειαστεί; Τόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» όλων τους και τα παραμύθια ότι η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ διασφαλίζει τη σταθερότητα, ή ότι στις αποστολές εκτός συνόρων τα ελληνικά στρατεύματα δεν κινδυνεύουν, αφού δεν εμπλέκονται τάχα σε πολεμικές επιχειρήσεις.

... και θα ματώσουν

Το βασικό είναι ότι όλα αυτά αποτελούν «εικόνες απ' το μέλλον» των αποστολών που «τρέχουν» ήδη με τους «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία και συνολικά στον Περσικό, αυτών που σχεδιάζονται στο Μάλι, στο πλευρό των Γάλλων και της επέμβασής τους εκεί, ανοίγοντας την πόρτα σε νέους, τεράστιους κινδύνους. Σε ανύποπτο άλλωστε χρόνο, ήδη από τον Νοέμβρη του 2019, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, διαβεβαίωνε ότι «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»! «Εικόνες από το μέλλον», όμως, είναι κι αυτές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που δείχνουν το πού μπορούν να καταλήξουν οι «πιστοί σύμμαχοι» Αμερικανών και λοιπών ιμπεριαλιστών, στο πλαίσιο της συνεχούς αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και συμμαχιών.

Σύνδρομο

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να βιώνει το σύνδρομο εκείνου που του πήραν την μπουκιά από το στόμα και τώρα ψάχνει τρόπο να πείσει ότι ο ίδιος θα την ...μασουλούσε καλύτερα. Αυτό ακριβώς θυμίζουν οι ανακοινώσεις του, πρώτα για την Ελληνογαλλική Συμφωνία και τώρα για την Ελληνοαμερικανική. Ο τίτλος που τους ταιριάζει είναι «ναι μεν, αλλά»: Ναι στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, αλλά με καλύτερα ανταλλάγματα. Ναι στους εξοπλισμούς που γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά με «λελογισμένα» κόστη, που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο την κρατική στήριξη στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ναι στην επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά με ανανέωση της Συμφωνίας μια φορά στο τόσο, όχι επ' αόριστον. Ολα αυτά βέβαια συγκλίνουν στο ίδιο εχθρικό και επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που εντείνονται στην περιοχή. Γι' αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πατρότητα των σημερινών συμφωνιών, ενώ και οι σύμμαχοι δεν χάνουν ευκαιρία να εξάρουν τη συμβολή του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 16 Οκτώβρη

1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ενωσης της Κολωνίας.

1854 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1854 Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς Καρλ Κάουτσκι.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νιλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1936).

1925 Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται μεταξύ άλλων στην αγγλική εταιρεία «Πάουερ» το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!

1944 Καταφθάνουν στην Αθήνα ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Σιάντος καθώς και μια σειρά άλλα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ.

1946 Εκτελούνται 10 στελέχη των ναζί που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου στη δίκη της Νυρεμβέργης (πρόκειται για τους Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιοντλ και Ζάις - Ινκαρτ).

1958 Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

1964 Η ΛΔ της Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968 Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού οι Αφροαμερικανοί Ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. Ως συνέπεια, οι Σμιθ και Κάρλος αποπέμφθηκαν μεταξύ άλλων από την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό.

1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, στο πλαίσιο της διαπάλης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης - Παύλος ο Β'. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.

Κυριακή 17 Οκτώβρη

1849 Πεθαίνει ο Γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας Φρειδερίκος Σοπέν.

1864 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η βασιλευομένη δημοκρατία.

1915 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.

1938 Πεθαίνει ο Καρλ Κάουτσκι.

1947 Η λευκή τρομοκρατία εντείνεται επί κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Θ. Σοφούλη. Δέκα εκτελεσθέντες στη Θεσσαλονίκη και άλλος ένας στο Κιλκίς έρχονται να προστεθούν στους ήδη 489 δολοφονηθέντες του αστικού καθεστώτος.

1961 Συνέρχεται το 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (17 - 31/10/1961), στο οποίο μεταξύ άλλων επισημοποιείται η ρήξη με το Εργατικό Κόμμα Αλβανίας, που δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Συνέδριο.

1967 Πεθαίνει ο ΕΑΜίτης λογοτέχνης Λέων Κουκούλας.

1967 Συλλαμβάνεται η διάσημη τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ, μαζί με 34 ακόμη άτομα, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου ενάντια στο Βιετνάμ.

1977 Επιχείρηση Δυτικογερμανών κομάντος πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου της Σομαλίας. Οι κομάντος καταλαμβάνουν ένα απαχθέν αεροπλάνο της «Λουφτχάνσα» και απελευθερώνουν τους 86 επιβάτες του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ