Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αφιέρωμα στο αποτύπωμα της Κομμούνας στην Τέχνη

Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κορυφώνεται στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Τέχνη μέσα στη φωτιά της επαναστατικής εξέγερσης

Ανάμεσα στο πλούσιο πρόγραμμα των σκηνών και των στεκιών του σημαντική θέση θα έχει το Στέκι του Πολιτισμού, στο θεατράκι του πάρκου, που κεντρικό του θέμα θα είναι το αποτύπωμα της Κομμούνας του Παρισιού στην Τέχνη και η επίδραση που άσκησε στο έργο πολλών δημιουργών. Σε αυτό θα είναι αφιερωμένη και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στον χώρο με ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.

Στον χώρο θα φιλοξενείται και τις τρεις μέρες εικαστική έκθεση για την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν εικαστικά έργα, γκραβούρες, χαρακτικά και γελοιογραφίες για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας, πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μες στη φωτιά της μάχης και άλλα στον απόηχο του ηρωικού αγώνα των κομμουνάρων.

Παράλληλα, την Πέμπτη θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που αναφέρεται στην Κομμούνα του Παρισιού και τα γεγονότα μετά την εξέγερση. Μέσα από το έργο ο σημερινός θεατής μπορεί να προβληματιστεί για την ανάγκη «Να αλλάξει ο κόσμος» γιατί «το 'χει ανάγκη...».

Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα του χώρου, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, δίνοντας χώρο στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους:

-- Νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν την Πέμπτη ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που το έργο του αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μουσικής και η επίδρασή του φτάνει έως τις μέρες μας, καθώς εξέφρασε μια ολόκληρη μεταβατική εποχή περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Οι αστικές επαναστάσεις δόνησαν τον συνθέτη και αποτυπώνονται στη ζωτικότητα και μορφική ανανέωση που χαρακτηρίζει τις μουσικές του, δείχνοντάς μας πως η Ιστορία κινείται πάντα προς τα μπρος...

-- Νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών θα πάρουν τη σκυτάλη του προγράμματος το Σάββατο, παρουσιάζοντας δικό τους έργο. Το θεατράκι θα δώσει βήμα σε νέους και νέες που κυριολεκτικά διψούν για έκφραση και δημιουργία, απευθύνοντάς τους κάλεσμα γνωριμίας τόσο με τον θεσμό του Φεστιβάλ, όσο και με τις θέσεις της ΚΝΕ για μια σειρά από ζητήματα. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τα μέλη της ΚΝΕ πάνω στην ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση που θα διακινείται στον χώρο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org