Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επανεκκίνηση για τα λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης

Για ένατη χρονιά, τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πρωτοστατούν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις οικογένειες εργαζομένων και άνεργων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά βασικές ανάγκες, αφού το μεροκάματο και οι μισθοί αδυνατούν να τις καλύψουν. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία τους για τα δωρεάν λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης αγκαλιάζεται κάθε χρόνο από δεκάδες παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων, από εκπαιδευτικούς που εθελοντικά, προσφέροντας τον ελεύθερο χρόνο τους ανιδιοτελώς, συμβάλλουν στην επιτυχία αυτής της δραστηριότητας.

«Τα λαϊκά μαθήματα εντάσσονται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν να αναδείξουν πώς μπορούμε να προχωρήσουμε βάζοντας μπροστά "το εγώ να γίνει εμείς", προβάλλοντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για δουλειά με δικαιώματα, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, για Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό», σημειώνουν τα σωματεία που οργανώνουν και φέτος τα μαθήματα που αποτελούν αποκούμπι κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας, με σύνθημα: «Καμιά δυσκολία δεν μας σταματά. Δίνουμε πνοή στα όνειρά μας!».

Οπως ενημερώνουν τα σωματεία, τα μαθήματα που θα διδαχθούν φέτος για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων είναι: Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Οικονομικά, Βιολογία. Επίσης θα διδαχθούν Μαθηματικά για μαθητές ΕΠΑΛ, ενώ θα υπάρχουν και τμήματα βοήθεια για μαθητές Δημοτικού σε Γλώσσα και Μαθηματικά. Παράλληλα, οργανώνονται μαθήματα ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά) για όλες τις ηλικίες. Ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2651032513 - 6946197049.

Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία στο κάλεσμά τους:

«Η προηγούμενη σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα συνεχόμενα "άνοιξε - κλείσε", η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, η απομόνωση των μαθητών, των παιδιών μας έχει συνέπειες στον τρόπο ζωής, στον τρόπο εξέλιξης, ακόμα και στο επίπεδο αφομοίωσης της γνώσης, συγκέντρωσης στο διάβασμα ή την παρακολούθηση των μαθημάτων. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, ώστε να μπορεί να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, με διά ζώσης εκπαίδευση, άφησε εντελώς ανοχύρωτη τη σχολική κοινότητα.

Ακόμα και μετά το καλοκαίρι, δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο μπροστά στην εξέλιξη της πανδημίας, της μετάδοσης της μετάλλαξης "Δέλτα", τα σχολεία θα ανοίξουν χειρότερα από όσο ήταν όταν έκλεισαν για καλοκαίρι! Τα αιτήματα που κυριάρχησαν στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην Παιδεία, είναι αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση από την κυβέρνηση και να σταματήσει να ρίχνει το μπαλάκι της "ατομικής ευθύνης" μια στους μαθητές που συνωστίζονται, μια στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται κ.ο.κ.

Τα εργατικά σωματεία απαιτούμε: Εδώ και τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια».

Τα Εργατικά Σωματεία του ΕΚΙ απευθύνονται παράλληλα και σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο γονέα, καλώντας τον να εμπιστευτεί και να οργανωθεί στο σωματείο του, να πάρει μέρος στη μαζικοποίηση και ενίσχυσή του: «Μπες μπροστά για τις ανάγκες τις δικές σου και της οικογένειάς σου! Στο χώρο δουλειάς, για δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη, σταθερή, με σταθερό ωράριο που θα σου δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσεις τη ζωή σου! Στη γειτονιά σου, στο σχολείο των παιδιών σου, για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, για ολοκληρωμένη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απευθύνονται στους μαθητές καλώντας τους να παλέψουν για τα όνειρά τους και δηλώνοντας ότι τα εργατικά σωματεία θα είναι στο πλευρό τους με κάθε τρόπο: «Οργανώνοντας τη βοήθεια στα μαθήματά σου, τη μελέτη σου, συμβάλλοντας για την επιτυχία σου στις εξετάσεις! Στέκονται δίπλα σου στους δίκαιους αγώνες σου για "σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει"».

Αλλά και στο κάλεσμά τους προς δασκάλους και καθηγητές σημειώνουν: «Με τη συμμετοχή σου στα Μαθήματα Αλληλεγγύης του ΕΚΙ, βάζεις και εσύ το λιθαράκι σου στη στήριξη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, των μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για επί πληρωμή μαθήματα εκτός σχολείου! Με τη στήριξή σου στους αγώνες των εργαζόμενων, άνεργων γονιών και μαθητών, δυναμώνει ο δικός σου αγώνας για το σχολείο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org