Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Αλλαγές για να «τρέξει» ταχύτερα το αντιλαϊκό έργο

Eurokinissi

Με στόχο να ανεβάσει στροφές το κυβερνητικό σχήμα στην υλοποίηση του αντιλαϊκού του έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε χτες σε ανασχηματισμό.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, τη θέση του οποίου κατέλαβε ο Τ. Θεοδωρικάκος. Αρκετές ήταν οι μετακινήσεις αλλά και οι νέες είσοδοι, ενώ πολλή συζήτηση έγινε για την υπουργοποίηση του Ευ. Αποστολάκη, υπουργού Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αρχικά ο ίδιος αποδέχτηκε, για να υπαναχωρήσει λίγο αργότερα μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ματαιώνοντας τη σύσταση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που είχε νωρίτερα ανακοινωθεί και για το οποίο προοριζόταν ο ίδιος.

Υπουργός Υγείας ο Αθ. Πλεύρης, με τον Β. Κικίλια να μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού. Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέλαβε η Ασημίνα Γκάγκα.

Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό τοποθετήθηκε ο Α. Κατσανιώτης.

Τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας ανέλαβε ο Ν. Χαρδαλιάς, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική ο Σ. Κεδίκογλου, του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών ο Μ. Παπαδόπουλος.

Συστάθηκε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές, στην οποία τοποθετήθηκε ο μέχρι χτες γενικός γραμματέας Γ. Καραγιάννης.

Τέλος καταργήθηκε η θέση του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα «ναι» και «όχι» του Αποστολάκη

Ζήτημα χειρισμών και όχι ουσίας φαίνεται να ήταν αυτό που ματαίωσε τα σχέδια του πρωθυπουργού για υπουργοποίηση του Ευ. Αποστολάκη, υπουργού Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, πρόθεση που επιβεβαιώνει τη σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης σε κρίσιμα για τη ζωή του λαού ζητήματα, όπως είναι αυτό της πολιτικής προστασίας, που άλλωστε ώθησε στο πρόσφατο παρελθόν ουκ ολίγες φορές τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την τοποθέτηση υπουργών κοινής αποδοχής.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Ευ. Αποστολάκη ήταν ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, γράφοντας «τα θερμότερα συγχαρητήρια στον φίλο μου ναύαρχο Αποστολάκη για τον διορισμό του ως νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας - ένας ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση των άγριων πυρκαγιών που προκαλούνται από το κλίμα και επίσης μια πλούσια περιοχή για μελλοντική συνεργασία».

Ο Ευ. Αποστολάκης, αν και αρχικά αποδέχτηκε, τελικά απέρριψε την πρόταση, αφού είχαν μεσολαβήσει επικοινωνία των γραφείων Μητσοτάκη - Τσίπρα λίγο πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, η έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου που μίλησε για αποστασία και εξαγορά, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία του Ευ. Αποστολάκη με τον Αλ. Τσίπρα.

Σε δήλωσή του στο «iEidiseis.gr», ο Ευ. Αποστολάκης ανέφερε πως «εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε: «Οπως προκύπτει από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι η υπουργοποίηση Αποστολάκη ήταν προϊόν της βούλησης του πρωθυπουργού για συναίνεση και μόνο κατόπιν της αποδοχής της πρότασης απ' τον ίδιο ενημερώθηκαν ο Αλ. Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, ενώ η Προεδρία της Δημοκρατίας ήρθε σε επαφή με τον Ευ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας, λαμβάνοντας την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από την σύζυγό του.

«Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε "αποστάτη" τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για "εξαγορά" του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο Ε. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε έναν τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα» και κατηγορεί και τον Ευ. Αποστολάκη ότι «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε θέλησε τη συναίνεση και πως αν την ήθελε, είχε την ευκαιρία του στη Βουλή να την πετύχει.

Ο «χαρτοπόλεμος» συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ με εκατέρωθεν κατηγορίες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του "επιτελικού κράτους"».

«Τελικά δεν είναι μόνο "Κυβέρνηση Καρατζαφέρη". Πρόκειται για την πλήρη απαξίωση του ίδιου του πρωθυπουργού», ανέφερε το ΚΙΝΑΛ, που έκανε ακόμη λόγο για «ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».

«Ο ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν και δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια απλή αναδιάταξη στις πολυθρόνες του "Τιτανικού"», σχολίασε το ΜέΡΑ25, επικρίνοντας ιδιαίτερα την τοποθέτηση Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ