Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στο επίκεντρο η επιτάχυνση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού

Από τη συνάντηση Δένδια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Από τη συνάντηση Δένδια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Με ζητούμενο την απρόσκοπτη επιτάχυνση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια και την ανάδειξη της ελληνικής αστικής τάξης ως του ικανότερου υπερασπιστή του στην περιοχή, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε χτες σειρά επαφών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εξασφαλισθούν η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας σας», τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ζήτησε επίσπευση της εφαρμογής όλων των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών - που Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ξεχωρίζουν ως «κρίκο» αναχαίτισης της επιρροής Ρωσίας και Κίνας - σημειώνοντας ότι «η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία με κουτάκια. Πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και το πνεύμα και το γράμμα. Και δυόμισι χρόνια μετά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ορθή υλοποίησή της».

Ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε με την κυβέρνηση Ζάεφ για την «προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών» και το «πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που ήδη υλοποιείται» ενισχύοντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού με την τουρκική αστική τάξη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για «ερωτήματα» που «μας δημιούργησε» η «υπογραφή της συμφωνίας διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία», σπεύδοντας να σημειώσει πως ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις που του δόθηκαν, ενώ χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» και «ευκαιρία» την ολόπλευρη ενίσχυση των διμερών σχέσεων, επέλεξε να σημειώσει τη σημασία αποφασιστικής απόρριψης «αναχρονιστικών οραμάτων» και να επικρίνει «άλλους, στην ευρύτερη περιοχή μας, (που) προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χτες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής» και «προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την ευρωπαϊκή οδό...».

Ο Ν. Δένδιας συνάντησε μεταξύ άλλων και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νικόλα Ντιμιτρόφ, που - σύμφωνα με ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας - τόνισε ότι «η καθιερωμένη φιλία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι να οικοδομήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον». Ο ΥΠΕΞ Μπουγιάρ Οσμάνι στις δικές του δηλώσεις αναφέρθηκε στην αύξηση του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών κατά 20% το τελευταίο 8μηνο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος συνεργάτης μας στο εξωτερικό εμπόριο». Στη δε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, «η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερης σημασίας», όπως μεταδόθηκε, ενώ ειδική συζήτηση έγινε για τομείς όπως Ενέργεια, μεταφορές, ψηφιοποίηση, Πολιτισμό, Αμυνα.

Εξάλλου, στις επαφές συζητήθηκε και η διμερής συμφωνία που υπογράφτηκε για κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, όπως και η πρόθεση της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει σε ενεργειακά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι θα επισκεφθεί στις αρχές Οκτώβρη την Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να αποκρουστεί η παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή» ζητά η κυβέρνηση(2022-06-17 00:00:00.0)
Μπροστάρης για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια(2022-05-26 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη φανέλα της Β. Μακεδονίας(2021-06-15 00:00:00.0)
Μεσολαβεί στη Βουλγαρία για τη Β. Μακεδονία(2021-05-21 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο μπίζνες και ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί(2021-01-15 00:00:00.0)
«Οχημα» υλοποίησης σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή(2018-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ