Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπαιγμός και κοροϊδία σε βάρος των πυρόπληκτων

Eurokinissi

Περίσσεψαν ο εμπαιγμός και η κοροϊδία σε βάρος των πυρόπληκτων από την κυβέρνηση στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο, επιχειρώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο και να καλλιεργήσουν εντυπώσεις, εμφάνισαν τα ανεπαρκέστατα κυβερνητικά μέτρα ως «επίτευγμα», ως «κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά χρονικά», για την «ταχύτητα και το μέγεθος» και άλλα παρόμοια.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι για την κυβέρνηση είναι τάχα «προτεραιότητα η άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων με στόχο την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν». Παρέθεσε τα μέτρα που περιέχονται στις ΠΝΠ, ενώ τα όσα είπε καταλήγοντας, μόνο μεγαλύτερη ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους πυρόπληκτους για το αν θα δοθούν τελικά και τα όποια ψίχουλα.

Για τα μέτρα - κοροϊδία σε βάρος των πυρόπληκτων που παίρνει η κυβέρνηση, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε σε κάποιες κορόνες περί ανεπάρκειας ότι «είναι επιδοματικού χαρακτήρα», όπως ανέφερε ο εισηγητής του Β. Αποστόλου, όμως δεν ειπώθηκε λέξη από τους βουλευτές του για αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που έχει υποστεί ο κόσμος, δεν ειπώθηκε «κιχ» για το διεκδικητικό πλαίσιο των πυρόπληκτων.

Μάλιστα, ακόμα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, παρατήρησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν άκουσα να διαφωνείτε με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Και αφού δεν διαφωνείτε, γιατί δεν τα στηρίζετε; Γιατί δεν ψηφίζετε το νομοσχέδιο;». Ο ίδιος, όσον αφορά το νομοσχέδιο και το θεσμό του ανάδοχου αναδάσωσης που προβλέπει, με διάφορες αστειότητες προσπάθησε να αποκρύψει ότι ουσιαστικά παραδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους η αναδάσωση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών για να κάνουν μπίζνες με πρόσχημα την «πράσινη ανάπλαση» στις πληγείσες περιοχές και το εμφάνισε ως προώθηση του «θεσμού της ευεργεσίας και του εθελοντισμού». «Υπάρχουν συμπολίτες μας, πετυχημένοι, που έχουν την οικονομική δυνατότητα και θέληση να προσφέρουν μέσα από την οικονομική χορηγία ή την οικονομική κάλυψη ενός έργου. Είναι θεσμός που δίνει τη δυνατότητα να εμπλακεί η κοινωνία των πολιτών ακόμα περισσότερο για υλοποίηση έργων και αποκατάστασης», ανέφερε.

Τα μέτρα

-- Παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών. Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ορίζεται μέχρι τα 150.000 ευρώ, με άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 και 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό της φθοράς κάθε κτιρίου.

-- Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Αποζημίωση στο 70% των απωλειών, με 20% προκαταβολή.

-- Αμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιά σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής: 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων. 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων. 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

-- Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

-- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, το 2022 και το 2023.

-- Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

-- Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις για 6 μήνες.

-- Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες.

-- Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.

-- Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το χρονικό διάστημα της αναστολής θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημιάς. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

-- Προβλέπονται επίσης εφάπαξ μέτρα για ανέργους, ύψους από 718,65 ευρώ έως 2.000 ευρώ περίπου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ