Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία για τους ξεριζωμένους του Αφγανιστάν και γεωπολιτικά παιχνίδια

Εκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) της ΕΕ έγινε χτες, μετά από αίτημα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου και Μάλτας, «προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στη διαχείριση των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων», όπως ανακοίνωσε και το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις τους στο Μεταναστευτικό.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε, τυπικό δείγμα υποκρισίας για την τύχη των προσφύγων από το Αφγανιστάν, σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας σε όσους συνεργάστηκαν με τις ευρωΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής και θα σφραγιστούν οι πόρτες για τους άλλους ξεριζωμένους.

Κατά τα άλλα, δηλώνεται ότι θα ενισχυθούν οι τρίτες γειτονικές χώρες από το Αφγανιστάν που θα υποδεχτούν τις προσφυγικές ροές, αναφέρεται ότι «ως άμεση προτεραιότητα, η ΕΕ θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ευάλωτους πληθυσμούς...». Επίσης, δηλώνεται ότι η Ευρωένωση θα συμβάλει «να μην γίνει ξανά το Αφγανιστάν καταφύγιο για τρομοκράτες και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες». Βέβαια η συγκεκριμένη χώρα έγινε έτσι και διαλύθηκε όταν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στήριζαν, εξόπλιζαν και χρηματοδοτούσαν τους Ταλιμπάν ως «μαχητές της ελευθερίας» ενάντια στην προσπάθεια που έκανε η Λαϊκή Δημοκρατία να βγάλει τη χώρα από τον σκοταδισμό.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει να εξασφαλίσει η ΕΕ και με το νέο καθεστώς Ταλιμπάν είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε προκλητικά ότι «η κρίση του Αφγανιστάν δεν είναι δημιούργημα της Ευρώπης, αλλά μπορεί να γίνει καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη (...) βάζει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για την ΕΕ να έχει μία έγκαιρη συμφωνία για μία ολιστική, συνεκτική, περιεκτική πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο». Την ίδια στιγμή, με φόντο και τη συζήτηση που δυναμώνει για την ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει την αυτοτελή της «ικανότητα» να επεμβαίνει όπου Γης για τα συμφέροντά της, πρόσθεσε πως «η ΕΕ δεν θα υπολειφθεί των υποχρεώσεών της να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Τέλος, πρέπει να μπορούμε να οργανώσουμε ρυθμίσεις στην ασφάλεια υπό το φως αυτής της νέας φάσης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει μόνιμος αιτών για την ασφάλεια, αλλά να γίνει τώρα πάροχος ασφάλειας».

Σημειώνουμε εξάλλου ότι η σλοβενική προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε εκτάκτως για αύριο, 2 Σεπτέμβρη, άτυπη συνάντηση και των υπουργών Αμυνας με θέμα τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, που αφορά επεξεργασίες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. «Οι υπουργοί θα μιλήσουν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, την εξωτερική παρέμβαση και την πρόσβαση σε παγκόσμιους στρατηγικούς τομείς, όπως ο κυβερνοχώρος, η θάλασσα και το Διάστημα», ανακοίνωσε και το υπουργείο Αμυνας της Σλοβενίας.

Ενδεικτική των πυκνών διεργασιών είναι και η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσαν για την κατάσταση μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας. Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ανώτατα στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών της Γερμανίας, της Δανίας αλλά και των ΥΠΕΞ Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν, όπως και ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χτες όλο νόημα ότι «δεν είναι σωστό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα προβλήματα (σ.σ. από τις μεταναστευτικές ροές) μόνη της...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ