Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγγέλλει μεγάλες ασυνέπειες στις έρευνες για την υπόθεση Ναβάλνι

Νευροτοξικοί παράγοντες ενδέχεται να προστέθηκαν στο βιολογικό υλικό, σύμφωνα με τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών

Νευροτοξικοί παράγοντες ενδέχεται να έχουν προστεθεί στα βιολογικά δείγματα του Αλεξέι Ναβάλνι, όταν αυτά απομακρύνθηκαν από τη ρωσική επικράτεια κατά τη νοσηλεία του σε γερμανικό νοσοκομείο, δήλωσε την Κυριακή ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν.

Η Ρωσία αρνείται ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος δηλητηριάστηκε από υπηρεσίες της, μια υπόθεση που αξιοποιήθηκε από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη χώρα και για να πιέσουν στα ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια.

Σύμφωνα με τον Ναρίσκιν, «υπάρχουν πολλές ασυνέπειες στην έκθεση του OPCW (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων) και είναι δύσκολο να πούμε αν πραγματικά δηλητηριάστηκε αφού επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο (20 Αυγούστου 2020). Αλλά αν πράγματι ανακαλύφθηκαν κάποιοι δείκτες, τότε το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι κάποιες ουσίες προστέθηκαν στο βιολογικό του υλικό», όπως προκύπτει «από τα ευρήματα γιατρών και ειδικών που συνεργάστηκαν με τον Ναβάλνι στο έδαφος της Ρωσίας και από την περαιτέρω λογική των γεγονότων».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είχε επισημάνει τις «τεράστιες ασυνέπειες» στην έκθεση του OPCW, όπως λάθη στις ημερομηνίες κ.ά.

Σχετικά με τις κατηγορίες και τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για ρωσική ανάμειξη και εκστρατεία παραπληροφόρησης στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ο Ναρίσκιν ισχυρίστηκε πως στόχο έχουν να αξιοποιηθούν σε περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει καλά αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ