Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Συμβιβαστική» λύση για τους Παλαιστίνιους της συνοικίας Σεΐχ Τζαράχ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Συμβιβαστική» λύση επιχείρησε να δώσει χτες το απόγευμα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ στην υπόθεση οικογενειών Παλαιστινίων που ζουν σε σπίτια της συνοικίας Σεΐχ Τζαράχ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία πριν από το 1948 κατοικούνταν από Εβραίους.

Η δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» - αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον 20 χρόνια καταβάλλοντας ένα κάποιο ενοίκιο στους Εβραίους ιδιοκτήτες προ του 1948.

Εκπρόσωποι των Εβραίων ιδιοκτητών και ισχυρές οργανώσεις Εβραίων εποίκων της Ιερουσαλήμ, που πίεζαν βίαια για τον ξεριζωμό εκατοντάδων Παλαιστινίων από τη συνοικία, δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι από την απόφαση, απαιτώντας από τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που είχαν μέχρι τέλη της δεκαετίας του 1940.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από πολλές αναβολές, στο φόντο της επικίνδυνης όξυνσης της έντασης στη συγκεκριμένη συνοικία εδώ και μήνες. Αρχικά το δικαστήριο είχε ανακοινώσει ότι θα γνωστοποιήσει την απόφασή του τον περασμένο Μάη, αλλά αναβλήθηκε μετά τις 11ήμερες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη μεριά της ισλαμικής «Χαμάς».

Πέρα από τις τέσσερις οικογένειες που θίγονταν άμεσα από την απόφαση του δικαστηρίου, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων της ίδιας συνοικίας ζουν υπό τις καθημερινές (ψυχολογικές και άλλες) επιθέσεις των Εβραίων εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως οι προσπάθειες των κατοχικών αρχών να διώξουν από τα σπίτια τους δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων τον περασμένο Απρίλη και Μάη και οι συχνές «παρελάσεις» Εβραίων εποίκων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσά είχαν προκαλέσει τα αντίποινα της «Χαμάς» και την «απάντηση» του Ισραήλ με 11ήμερη φονική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση σταμάτησε με εύθραυστη εκεχειρία στις 21 του περασμένου Μάη, έπειτα από τουλάχιστον 220 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Eπανεκλογή του Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια επανεξελέγη προχτές για δεύτερη θητεία στην ηγεσία της «Χαμάς», της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η θητεία του Χανίγια, που είναι αρχηγός της οργάνωσης από το 2017, στη θέση του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», αναμένεται να διαρκέσει 4 χρόνια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org