ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν, δίχως να παρουσιάσουν αποδείξεις, και απειλούν με «συντονισμένη δράση»
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ αξιοποιούν την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο τάνκερ «Mercer Street», του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ, στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό (ανοιχτά του Ομάν), σε μία προφανή προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις στο Ιράν και να δοκιμάσουν τις αντοχές και τη στάση του νέου Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, που ορκίζεται την ερχόμενη Πέμπτη.
Η επίθεση, που φέρεται πως έγινε με ένα ή δύο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), προκάλεσε το θάνατο του Ρουμάνου καπετάνιου και ενός Βρετανού σεκιουριτά, καθώς σημειώθηκε κοντά στη γέφυρα του τάνκερ. Το σκάφος μεταφέρθηκε την Κυριακή σε ασφαλές λιμάνι της περιοχής συνοδευόμενο από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» και το καταδιωκτικό σκάφος «USS Micher», αλλά στο μεταξύ διάστημα ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία ανέβασαν επικίνδυνα τους τόνους, κατηγορώντας το Ιράν ως υπεύθυνο χωρίς να παρουσιάσουν αποδείξεις. Το απείλησαν μάλιστα με «συντονισμένες ενέργειες» και πιθανά αντίποινα το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι σχεδιάζεται «συντονισμένη απάντηση» σε μία «αδικαιολόγητη και εσκεμμένη επίθεση με σαφή στόχο», που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, και κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις στην περιοχή, οι οποίες διακυβεύουν την ασφάλεια για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Παρομοίως, ο Αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν επίσης επέρριψε την ευθύνη στο Ιράν, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά, «ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή». Πρόσθεσε δε πως η Ουάσιγκτον «ενεργεί συντονισμένα με τις κυβερνήσεις της περιοχής και πέραν αυτής, για να δώσει άμεσα την αρμόζουσα απάντηση». Ακολούθως, χτες το μεσημέρι, κάλεσε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιρανό πρέσβη στο Λονδίνο για «εξηγήσεις».
Πιο ανεβασμένους τόνους χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, που επέρριψε επίσης άμεσα ευθύνες στο Ιράν, προσθέτοντας: «Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι έκανε ένα σοβαρό σφάλμα. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πώς να στείλουμε ένα μήνυμα στο Ιράν, με τον δικό μας τρόπο».
Την Κυριακή πάντως ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, απέρριψε τις αιτιάσεις εναντίον της χώρας του, τονίζοντας πως τέτοιες κατηγορίες «δεν είναι νέες» κατά του Ιράν και πως αυτοί που τις εξαπολύουν είναι υπεύθυνοι, επειδή «επέτρεψαν στο Ισραήλ να βάλει πόδι στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι τέτοιες κατηγορίες έναντι του Ιράν δεν είναι παράξενες, αφού το αντι-ιρανικό λόμπι - όπως είπε - προσπαθεί να αξιοποιήσει ευκαιρίες για να κατηγορήσει το Ιράν.
Μία μέρα μετά ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ επανήλθε, συνιστώντας να μην υπάρξουν αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης και προειδοποιώντας ότι η χώρα του «δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας, και θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε κίνηση τυχοδιωκτισμού».