Πρωτεύουσες μεγάλων περιφερειών πολιορκούν τις τελευταίες μέρες οι Ταλιμπάν
Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες μέχρι πρότινος δίνονταν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε τρεις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.
Ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασραφ Γάνι, απέδωσε χτες την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην «αιφνιδιαστική απόφαση» των ΗΠΑ να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις τον περασμένο Μάη, ενώ αποσύρονται και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις.
Κάνοντας λόγο για «εισαγόμενη» διαδικασία ειρήνευσης, ο Αφγανός Πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προώθησαν «την καταστροφή της Δημοκρατίας» και «τη νομιμοποίηση» των Ταλιμπάν, αφού διαπραγματεύθηκαν άμεσα μαζί τους στην Ντόχα. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν στις 29 Φλεβάρη του 2020 σε συμφωνία για την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μέλη των αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων άρχισαν να εκπαιδεύονται από το ΝΑΤΟ σε εγκαταστάσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ΝΑΤΟικής «χρηματοδότησης και διπλωματικής παρουσίας» στο Αφγανιστάν.
Κατά τ' άλλα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Καμπούλ κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για τη «σφαγή δεκάδων αμάχων» στο πλαίσιο αντιποίνων στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, στο νότιο Αφγανιστάν, την οποία είχαν καταλάβει στις 14 Ιούλη και παραπέμπουν σε μια έκθεση της αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μεγάλο θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εδώ και δεκαετίες είναι ο αφγανικός λαός. Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πτώματα στους δρόμους, ανελέητους βομβαρδισμούς, διακοπές της ηλεκτροδότησης, κατοίκους που τράπηκαν σε φυγή ή διώχτηκαν από τα σπίτια τους.
Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει αχανείς εκτάσεις, κυρίως στις επαρχίες, αλλά εδώ και μερικές μέρες απειλούν αρκετές πρωτεύουσες επαρχιών. Οι αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι τώρα προβάλλουν ασθενική αντίσταση, ελέγχουν μόνο τους κυριότερους οδικούς άξονες και τις πρωτεύουσες των περιφερειών.
Στη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χελμάντ, Ταλιμπάν και κυβερνητικά στρατεύματα δίνουν μάχες «από δρόμο σε δρόμο», σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, «κάθε εκατοστό της πόλης βομβαρδίζεται» και «υπάρχουν πτώματα στους δρόμους, στην κεντρική πλατεία».
«Οσοι μπόρεσαν, έφυγαν από την πόλη. Πολλές οικογένειες κατασκηνώνουν πλέον στην ύπαιθρο, στις όχθες του ποταμού Χελμάντ», στην έξοδο της πόλης των 200.000 κατοίκων.
Την Κυριακή το βράδυ η αφγανική κυβέρνηση δήλωσε πως προς το παρόν ελέγχει ακόμη τη Λασκάρ Γκα διεξάγοντας ασταμάτητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Χτες ανακοινώθηκε ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το κτίριο του τοπικού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού κέντρου.
Στη Χεράτ, με πληθυσμό 600.000 κατοίκων στο δυτικό τμήμα της χώρας, «εδώ και τέσσερις μέρες, γίνονται μάχες πολύ κοντά στην πόλη και οι περισσότεροι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή».
Στην Κανταχάρ, την στρατηγικής σημασίας μεγαλούπολη με 650.000 κατοίκους, την οποία πολιορκούν τις τελευταίες βδομάδες οι Ταλιμπάν, χιλιάδες άμαχοι στριμώχνονται σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ βομβαρδίστηκε και το αεροδρόμιο της πόλης.
Οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση χιλιάδων Αφγανών που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό, ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν επιπλέον χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες επεκτείνοντας «τη δυνατότητα μόνιμης μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ για πολλές χιλιάδες Αφγανούς και μέλη της άμεσης οικογένειάς τους που δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν ειδικές βίζες μετανάστευσης».
Στο μεταξύ, περίπου 1.500 στρατιώτες από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν ξεκίνησαν χτες κοινά γυμνάσια στη στρατιωτική βάση Τερμέζ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός τείνει να μεταφερθεί σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Επίσης, πάνω από 1.800 στρατιώτες από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στο Τατζικιστάν (5 - 10 Αυγούστου), κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.