Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ερευνα για πρώην στρατηγό - σφαγέα του λαού

Η τραγωδία της κρατικής τρομοκρατίας ενάντια στον λαό της Κολομβίας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτήν τη φορά με έναν ανώτερο στρατιωτικό που οι φορείς του λαϊκού κινήματος πάντα χαρακτήριζαν σφαγέα. Πρόκειται για τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό ε.α. Μάριο Μοντόγια, σήμερα 72 χρόνων, στον οποίο η Γενική Εισαγγελία της χώρας ασκεί δίωξη για την ευθύνη του σε 104 λεγόμενες εξωδικαστικές δολοφονίες, δηλαδή δολοφονίες αμάχων που παρουσιάστηκαν με ψευδή στοιχεία (falsos positivos) ως αντάρτες. Μάλιστα, ο Μοντόγια προέτρεπε τους κατωτέρους του να συνεχίζουν αυτήν την τακτική, προκειμένου να παρουσιάζονται αποτελέσματα.

Ο εν λόγω κατηγορείται για δολοφονίες που διαπράχθηκαν την περίοδο από τον Νοέμβρη του 2007 έως τον Νοέμβριο του 2008, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν 5 ανήλικοι.

Βέβαια, οι δολοφονημένοι άμαχοι που έχουν καταγραφεί επίσημα και μόνο για την περίοδο 2002 - 2008, στη διάρκεια της προεδρίας του αντιδραστικού Αλβαρο Ουρίμπε, φτάνουν τους 6.402. Αυτός ο αριθμός δίνεται από το λεγόμενο ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας με τους αντάρτες των FARC, ωστόσο οι καταγραφές λαϊκών οργανώσεων αυξάνουν κατά πολύ τα θύματα.

Αν τελικά ο Μοντόγια καταδικαστεί για κακουργήματα, τον περιμένει ποινή τουλάχιστον 50 χρόνων κάθειρξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ