Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
Δεύτερη φορά σε 4 μήνες στο στόχαστρο της εργοδοσίας ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ

Νέα επίθεση πραγματοποίησε την Τετάρτη η εργοδοσία της «Edilmac» στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων (ΣΕΜΛΑ) Βορείου Ελλάδας, με την απόλυση του προέδρου του και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες που επιτίθεται στο ΣΕΜΛΑ η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός». Πρόφαση για την απόλυση του συνδικαλιστή, το ότι δήθεν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως τεχνικού Ασφαλείας.

Πρόκειται για τον πρώτο συνδικαλιστή που απολύεται με τον εκτρωματικό αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΜΛΑ χαρακτηρίζει προκλητική την ενέργεια της εργοδοσίας της «Edilmac», τονίζοντας πως το ίδιο αλλά και ο τεχνικός Ασφαλείας ξεχωριστά έχουν ενημερώσει και καταγγείλει εδώ και 7 μήνες όλες αυτές τις παραβιάσεις σε θέματα ασφάλειας και υγείας της εταιρείας «Edilmac», τόσο στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας όσο και στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», χωρίς αυτές να έχουν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια.

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης της απόλυσης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

«Η απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους!», αναφέρουν σε κοινό τους ψήφισμα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και προσθέτουν πως η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι «οι χρυσές δουλειές των αφεντικών απαιτούν σιγή νεκροταφείου, εργαζόμενους με σμπαραλιασμένα δικαιώματα, που δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους μετά τη βάρδια».

Μέχρι στιγμής το ψήφισμα υπογράφουν:

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Κοζάνης, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Χαλκιδικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Λογιστών ν. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Για το ζήτημα πραγματοποίησαν κοινοβουλευτική παρέμβαση οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας την άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του εργαζόμενου και συνδικαλιστή και να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στα μεταλλεία Ολυμπιάδας, καθώς και σε όλους τους εργασιακούς χώρους της «Ελληνικός Χρυσός».

Μία μέρα πριν, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη συναυλία αλληλεγγύης για τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αίτημα για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Τέλος, σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κατασκευών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα εργοδοτική επίθεση στο ΣΕΜΛΑ και τονίζει: «Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι το έδαφος στο οποίο πατάει η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτό των περιορισμένων δικαιωμάτων, της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ