Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το σύστημα

«

Κουτί» τής έρχονται της κυβέρνησης οι συγκεντρώσεις στις οποίες τον τόνο δίνουν «αρνητές» και «αντιεμβολιαστές» θιασώτες θεωριών συνωμοσίας, σαν αυτές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες βδομάδες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στον αντιδραστικό αυτό χυλό βρίσκουν έδαφος για να ξεμυτίζουν πάλι διάφορα φασιστοειδή, πρώην και νυν χρυσαυγίτες και νέα επίδοξα τάγματα εφόδου. Συγκεντρώσεις πατρονάρονται από εγνωσμένου ...κύρους τσαρλατάνους, ρασοφόρους και διάφορους κομπογιαννίτες, παραθρησκευτικές οργανώσεις κ.ο.κ. Μπροστάρηδες είναι και «αστέρες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι με επιστημονικοφάνεια διαδίδουν τον σκοταδισμό τους, όπως η περίπτωση καρδιολόγου πολιτευτή από την Κηφισιά, για τον οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος κίνησε την περασμένη βδομάδα διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου.

Τι είναι αυτό που στήνεται; Μια υποδομή ώστε η δικαιολογημένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, η οργή από τη σύγχυση λόγω των αντιφάσεων και των παλινωδιών να διοχετευτούν σε αντιδραστική και βολική για το σύστημα κατεύθυνση. Η λογική που αναπαράγεται μαζικά σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις οδηγεί στο «κουκούλωμα» των αντιφάσεων, των αδιεξόδων του συστήματος, που φανερώνουν άλλωστε και τα ιστορικά του όρια. Ετσι, ψάχνουν συνωμοσίες, μυστικά σχέδια και δολοπλοκίες από σκοτεινά κέντρα, όταν το πιο μεγάλο και απροκάλυπτο «σχέδιο σε βάρος του λαού» βρίσκεται ακριβώς μπροστά τους και δεν είναι άλλο από την Υγεία - εμπόρευμα, τα ρημαγμένα νοσοκομεία, την εργοδοσία που ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς, τη λογική «κόστος - όφελος», την υπεράσπιση των κερδών των ομίλων με κάθε κόστος για τον λαό, τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που παίρνονται.

Ενώ δηλαδή η πανδημία και η διαχείρισή της από τις αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά πόσο επικίνδυνο για τον λαό είναι το καπιταλιστικό σύστημα, τέτοιες ομάδες αποπροσανατολίζουν ακριβώς από αυτό το ζήτημα. Δεν θα μπορούσαν να πουν άλλωστε κάτι άλλο, αφού κουμάντο σε αυτές τις ομάδες κάνουν επιχειρηματίες και τμήματα της αστικής τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αποκαλυπτική σήμερα η αξιοποίησή τους σαν πολυεργαλείο από την κυβέρνηση.

Πρώτα η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, με τη λογική της «ατομικής ευθύνης» δημιουργεί συγχύσεις και ερωτήματα, με τις αντιεπιστημονικές αποφάσεις της υποδαυλίζει τον ανορθολογισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Και μετά έρχεται να αξιοποιήσει αυτές τις απόψεις που η ίδια ευνόησε, ώστε να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Επιχειρεί δε να συκοφαντήσει συνολικά τη λαϊκή διεκδίκηση, ταυτίζοντάς την με τους «αρνητές». Θυμίζουμε ότι όταν οι μαθητές ήταν στους δρόμους απαιτώντας μέτρα θωράκισης των σχολείων από την πανδημία, τα ΜΜΕ έβγαζαν στο «κουρμπέτι» διάφορους περιθωριακούς «αρνητές της μάσκας» και μίλαγαν για «καταλήψεις ενάντια στις μάσκες».

Αν λοιπόν κυβέρνηση και εργοδοσία νομίζουν ότι έχουν βρει στο στήσιμο και στο περιεχόμενο τέτοιων διαμαρτυριών το «δέκα το καλό» για να ξεπλυθούν από τις τραγικές ευθύνες τους, τα εργατικά συνδικάτα και τα σωματεία των υγειονομικών δίνουν την απάντηση που πρέπει: Τόσο με τις παρεμβάσεις τους για τη διεκδίκηση γενικού δωρεάν εμβολιασμού, όσο και για όλα τα συνδυασμένα μέτρα προστασίας. Αυτά δηλαδή που μπορεί να μη χωράνε στη λογική «κόστος - όφελος», αποτελούν όμως ζωτική ανάγκη για τον λαό.


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ