Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Κομμένες και ραμμένες» στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων οι προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα

Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεσσηνία και την Αρκαδία

INTIME NEWS

Τις ευκαιρίες» και τις «προκλήσεις» που δημιουργεί η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ανέλυσε εκτενώς ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Μεσσηνία και Αρκαδία.

Οπως γράψαμε και την Τρίτη στον «Ριζοσπάστη», ο πρωθυπουργός διαφήμισε τα «συνεργατικά σχήματα», που αποτελούν όχημα για την ένταση της συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης πως «είχαμε μία πολιτική η οποία στηρίζεται πρώτον στην ανάγκη να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών. Γιατί χρειαζόμαστε μέγεθος, οικονομίες κλίμακας για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγαλύτερους "παίκτες" από το εξωτερικό».

Ενώ, προϊδεάζοντας τους μικρούς αγρότες να μην περιμένουν καμία ενίσχυση, δήλωσε κυνικά πως «είναι λάθος να βλέπουμε την ΚΑΠ αποκλειστικά και μόνο ως έναν κουμπαρά ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών».

Ταυτόχρονα, κάλεσε «να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη» και με «μεγαλύτερη έμφαση, βέβαια, στην τυποποίηση, στο marketing, στο branding».

Την προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργηθούν νέες αυταπάτες σε εκτεταμένα στρώματα αυτοαπασχολούμενων αγροτών, ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΚΑΠ μπορεί να βελτιωθεί ή τουλάχιστον να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο η παραπέρα ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις για «περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών» για «έμφαση στην ποιότητα και δυνατότητα καλυτέρων τιμών», για «προτεραιότητα στην καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον» κ.λπ., τονίζοντας ότι «αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και της νέας ΚΑΠ»,η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ τονίζει πως «επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει στόχο τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους. Η επιδίωξη της κυβέρνησης και όλων των άλλων υποστηρικτών της ΚΑΠ είναι να παρουσιάσουν αυτή την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα ως αναγκαία, ώστε να γίνει πιο γρήγορα και καλύτερα η εφαρμογή της. Ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και την υποταγή των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων στη μοίρα του ξεκληρίσματος που τους οδηγεί η ΚΑΠ της ΕΕ. Οι διακηρύξεις υπέρ των "ποιοτικών" τροφίμων, της "προστασίας του περιβάλλοντος" και των "συνεταιριστικών σχημάτων" για τη δυνατότητα καλυτέρων τιμών, γίνονται από τη σκοπιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων».

Kαμιά εκδοχή της ΚΑΠ δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν

Σε σχέση με τον εξωραϊσμό της ΚΑΠ και τις «ευκαιρίες» που δήθεν δημιουργεί, η Οργάνωση του Κόμματος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ είναι πολιτική για την κερδοφορία των μονοπωλίων της. Η αναθεώρησή της αποτελεί αναπροσαρμογή με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις τους και προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντά τους. Αλλωστε, η όλη συζήτηση που προηγήθηκε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ανέδειξε τον οξυμένο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια της "πράσινης οικονομίας" και των νέων τεχνολογιών (π.χ. "ευφυής γεωργία ακριβείας") από τη μία, και των πιο παραδοσιακών κλάδων, όπως η βιομηχανία αγροτικών εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά κ.λπ.), μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων κ.ά., από την άλλη. Μήλο της Εριδος αποτελούν οι υψηλές χρηματοδοτήσεις της ΚΑΠ, που προέρχονται από την καταλήστευση των λαών και καταλήγουν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων».

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τα αποτελέσματα που έχει για τους βιοπαλαιστές αγρότες η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων, υπογραμμίζοντας πως «οι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλη τη χώρα, νιώθουν καθημερινά στο "πετσί τους" τις συνέπειες της ΚΑΠ, που με κάθε αναθεώρησή της γίνεται και πιο αντιδραστική. Βιομήχανοι μεγαλέμποροι που κυριαρχούν στην αγορά διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους. Με ευθύνη των κυβερνήσεων, με διάφορες μεθόδους, αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους. Ανάλογα διαμορφώνουν και το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μονοπώλια, που ελέγχουν τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις με υπέρογκους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια κ.λπ. κάνουν ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορεί να επιβιώσει ο βιοπαλαιστής αγρότης, να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν "το μαρτύριο της σταγόνας", προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.

Γιατί καμιά εκδοχή της ΚΑΠ δεν έχει στόχο να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν. Αντίθετα, έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και στον αγροτικό τομέα. Δηλαδή επιδίωξή τους είναι να εξυπηρετηθεί πιο γρήγορα η παραπέρα ανάπτυξη και κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας γη, παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων, μέσα από την καταστροφή και συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων. Προωθούν τη συγκέντρωση, ενώ με τις ενισχύσεις θέλουν να διατηρήσουν μόνο εκείνο το τμήμα, όλο και μικρότερο, των βιοπαλαιστών αγροτών που έχουν ακόμα ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να βρίσκουν πρώτη ύλη. Πάνω από 100 χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν ξεκληριστεί και εγκαταλείψει την τελευταία δεκαετία. Στην αγροτική - κτηνοτροφική παραγωγή σταθερά και με πιο γρήγορους ρυθμούς πραγματοποιείται συγκέντρωση κεφαλαίου, τόσο στο εμπόριο, όσο και στη μεταποίηση των γεωργικών - κτηνοτροφικών προϊόντων. Ενισχύεται η τάση διαμόρφωσης μιας παραγωγικής βάσης καπιταλιστικών καθετοποιημένων παραγωγικών μονάδων».

Υπάρχει διέξοδος

Κλείνοντας, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να αντιπαλέψουν οργανωμένα αυτή την πολιτική, αναδεικνύοντας παράλληλα το τι πραγματικά πρέπει να γίνει ώστε οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να μπορούν να ζουν χωρίς το άγχος της προστασίας της παραγωγής και του εισοδήματός τους. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Το ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να αντιπαλέψουν με την οργάνωση του αγώνα τους την επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για τα κέρδη, τον οποίο υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ.

Ο μόνος τρόπος που μπορεί να δώσει ανάσα και προοπτική στους βιοπαλαιστές αγρότες, είναι το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, ο ενιαίος πανελλαδικός συντονισμός πάλης με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η κοινή δράση μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του.

Για την κοινωνία με την ανώτερη μορφή οργάνωσης της παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση, πρώτα απ' όλα, των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Αυτή η αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας με άλλες χώρες, και εδαφικά, και κλιματολογικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Σε αυτήν την παραγωγή θα έχουν θέση οι νέοι αγρότες, με τεχνική ή επιστημονική ειδίκευση, με πραγματικά καλές, σύγχρονες συνθήκες εργασίας και ζωής, χωρίς χρέη και τον καθημερινό κίνδυνο της καταστροφής που έχουν σήμερα ως ατομικοί παραγωγοί.

Σε αυτήν την κοινωνία θέση έχουν οι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές αγρότες, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα χρήσης της γης ως παραγωγικού μέσου, ενώ θα μειώνει το κόστος παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα, με τη συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας όλες τις κρατικές υποδομές.

Σε αυτή την κοινωνία, διασφαλίζεται το αγροτικό εισόδημα, η διάθεση, η συγκέντρωση, η αποθήκευση, η συντήρηση και μεταφορά της αγροτικής παραγωγής μέσω ακριβώς αυτού του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, με καθορισμένες αναλογίες στην παραγωγή, εγγυημένες κρατικές τιμές στα προϊόντα και προστασία από φυσικές καταστροφές.

Είναι η λύση, η οποία απαλλάσσει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους μια για πάντα, από τις τράπεζες, από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, από τους φόρους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org