Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση την Τρίτη 27 Ιούλη για τις εξελίξεις στο λιμάνι

Την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η ανάπτυξή τους για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο είναι αντίθετη με τις ανάγκες του λαού». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Λαέρτης Ρέγκας, Γραμματέας της ΤΕ Θεσπρωτίας:

«Η παραχώρηση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου ή οποιοδήποτε τμήματός του με όποια μορφή σε ιδιώτες, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), θα σημάνει νέα δεινά για τον λαό όλης της Ηπείρου.

Σημαντικές είναι και οι ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, Περιφέρειας - δήμων, που συμφωνούν κι αυτοί στην ανάπτυξη που εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και τίποτα άλλο. Πρόσφατα τα Δημοτικά Συμβούλια Φιλιατών και Ηγουμενίτσας ενέκριναν ΜΠΕ για την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών καταφυγίων σε Σαγιάδα και Πλαταριά. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΟΛΗΓ ΑΕ, αφού τα δύο λιμάνια ανήκουν στη "χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας" και είναι καθαρό από τα τεύχη του ΤΑΙΠΕΔ ότι παραχωρούνται στους ιδιώτες. Αυτές τις ευθύνες προσπάθησαν να καλύψουν τα Δημοτικά Συμβούλια Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, φορώντας "αγωνιστικό προσωπείο" και διοργανώνοντας "κινητοποιήσεις" για να αποδοθούν κομμάτια της χερσαίας ζώνης στους αντίστοιχους δήμους.

Διεκδικούν μερικά τετραγωνικά για να γεμίσουν και τα δικά τους ταμεία. Για παράδειγμα η παραλία της Αγίας Παρασκευής, την οποία διαχειρίζεται ο δήμος Ηγουμενίτσας, έχει γεμίσει ασφυκτικά από ξαπλώστρες ιδιωτών, τα πεζοδρόμια της πόλης είναι αδιάβατα από τα τραπεζοκαθίσματα.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι ποιος θα είναι ο φορέας, ιδιωτικός ή κρατικός, που θα αναπτύξει επιχειρηματική δράση, γιατί αυτή αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά πώς οι χώροι του παραλιακού μετώπου θα αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση και θα αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στον λαό. Πώς θα αναβαθμιστεί το δικαίωμα των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα, θα σταματήσει η επιχειρηματική δράση στις παραλίες και θα είναι ελεύθερες για τον λαό. Πώς θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος στον δημοτικό Ναυταθλητικό Ομιλο Ηγουμενίτσας, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αποδοθεί σε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πολύ περισσότερο και λόγω της πανδημίας.

Να γιατί ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου, για να έχει διάρκεια και να φέρει κατακτήσεις, πρέπει να σημαδεύει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, το κράτος και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση, που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτόν τον δρόμο στηρίζει το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής, με ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης που απαντά στις ανάγκες του λαού και συγκεντρώνει δυνάμεις για την αντεπίθεσή του».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org