Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καθαρή κάλυψη της εργοδοσίας από την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ ζητώντας να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις για απολύσεις

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
Σε ευθεία κάλυψη της εργοδοσίας των Λιπασμάτων Καβάλας προχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, δείχνοντας ποιες είναι και οι διαθέσεις της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Στολτίδης και συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του Κόμματος, οι 133 εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση, επειδή διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και την υπεράσπιση των συμβάσεών τους που είναι αορίστου χρόνου, πετάχτηκαν από την εργοδοσία εκτός εργοστασίου. Παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν δικαστικά, η εργοδοσία αρνείται να τους επιτρέψει να γυρίσουν στα πόστα τους. Και την ίδια ώρα τούς καλεί σε συμφιλιωτικές συσκέψεις για να αποδεχτούν τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εργασίες στη βιομηχανία έχουν βέβαια πλήρως «εργολαβοποιηθεί», 500 εργαζόμενοι δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα όπως καθορίζονται από τους εργολάβους. Εχουν γίνει μεταφερόμενοι από εργολαβική σε εργολαβική εταιρεία για να μην κατοχυρώνουν δικαίωμα σε σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

Οσο για τη στάση του υπουργείου Εργασίας, υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα τους, έπρεπε να φτάσουν να κατασκηνώνουν μπροστά στο υπουργείο για 24ωρα, προκαλώντας τεράστια αλληλεγγύη από εργαζόμενους και σωματεία, προκειμένου να γίνει συνάντηση και να προβάλουν τα αιτήματά τους.

Απαίτησε από τον υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις ώστε να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει, να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για απολύσεις και να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

Ο Π. Τσακλόγλου επιδόθηκε σε διάφορες αοριστολογίες, όπως ότι ο υπουργός έχει δεσμευτεί «για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για το εργασιακό τους μέλλον, βέβαια πάντοτε στα πλαίσια του νόμου». Παρέπεμψε δε στα διοικητικά όργανα για τις αντιδικίες ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «προφανώς το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να προδιαγράψει την έκβαση της υπόθεσης» και ότι το υπουργείο θα ...προσπαθήσει ώστε «η έκβαση να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επαχθής για τους εργαζόμενους»...

Ο Λ. Στολτίδης σχολιάζοντας ανέδειξε ότι, ενώ το κράτος εμφανίζεται αποτελεσματικότατο στην καταστολή των λαϊκών διεκδικήσεων, στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίζεται ανήμπορο να κάνει τον εργοδότη να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων. Ενώ κατήγγειλε ότι ταυτόχρονα η εργοδοσία «προβαίνει στη δημιουργία παρένθετων εταιρειών με παράνομη απασχόληση αποκλειστικά εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τρίμηνης, εξάμηνης, δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίοι μεταφέρονται από τη μία παρένθετη εταιρεία στην άλλη». Ενώ υπενθύμισε το πρόσφατο παράδειγμα των «Πετρελαίων Καβάλας» που χρηματοδοτήθηκαν για να απολύσουν εργαζόμενους με τη μορφή της εθελούσιας εξόδου.

Αυτά δείχνουν και τι εννοεί η κυβέρνηση «όταν μιλάει για νέες και καλοπληρωμένες, όπως λέει, θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πώς διέλυσαν διαδοχικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ και για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, συνολικά τη λιπασματοβιομηχανία της χώρας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org