Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
«Βγάζει μάτι» η στήριξη της κυβέρνησης στην εργοδοσία

Πλήρη «ασυλία» στις αντεργατικές επιδιώξεις δίνει και η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει στείλει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να στρατοπεδεύσουν μέσα στο εργοστάσιο, για να προστατεύσουν «διά ροπάλου» τα συμφέροντα του επιχειρηματικού ομίλου που έχει πάρει το εργοστάσιο οινοποιίας «Μαλαματίνα», ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τσακλόγλου, εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους, έλεγε προχτές από τη Βουλή ότι «ο ρόλος του υπουργείου και δη της πολιτικής ηγεσίας του δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η απόδοση ευθυνών υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε στον βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Στολτίδη, ο οποίος με Επίκαιρη Ερώτησή του μετέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων του εργοστασίου και των χιλιάδων συναδέλφων και των συνδικαλιστικών φορέων τους, να αποσυρθούν άμεσα τα ΜΑΤ από το εργοστάσιο, να σταματήσουν οι διώξεις συνδικαλιστών, να παρθούν πίσω οι 15 απολύσεις και να υπογραφεί Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση.

Ουσιαστικά με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, προσπαθώντας τάχα να κρατήσει «ίσες αποστάσεις», έκανε παραπάνω από καθαρό ότι πάνω απ' όλα είναι τα συμφέροντα του ομίλου. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το δικαίωμα της επιχείρησης να ασκεί διοίκηση με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί»...

Οσον αφορά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, γι' αυτά είπε πως υπάρχουν και «τα δικαστήρια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον μεγάλο απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι εδώ και έξι βδομάδες, που έριξε στο κενό κάθε προσπάθεια για απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία, «προσλαμβάνοντας» εργαζόμενους - «ομήρους» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους εργάτες.

Ανέδειξε επίσης την τεράστια αλληλεγγύη που έχει προκαλέσει αυτός ο αγώνας, ο οποίος συνέβαλε να στραπατσαριστεί το κλίμα τρομοκρατίας που θέλησε να επιβάλει η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, στέλνοντας τα ΜΑΤ να χτυπήσουν με ρόπαλα και χημικά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 εργατών και να επιδοθούν από πάνω σε συλλήψεις. Ενώ τώρα οι δυνάμεις καταστολής παραμένουν μέσα στο εργοστάσιο «για να γονατίσουν τους απεργούς», που όμως έχουν αποδειχτεί και αυτοί «σκληρά καρύδια».

Ο υπουργός, σε μια ακόμα προσπάθεια παροχής «ασυλίας» στην εργοδοσία, δεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν απολύσεις συνδικαλιστών, ενώ όσον αφορά την επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των εργαζομένων την βάφτισε «συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και απεργών» και «διενέξεις»!

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τη στήριξή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» εξέφρασε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Ο ευρωβουλευτής μίλησε για τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και την επιχείρηση καταστολής εναντίον τους. Οπως είπε, οι απεργοί «στο πλάι τους έχουν τους εργαζομένους όλης της Ελλάδας, στον δίκαιο αγώνα για διασφάλιση θέσεων εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα και μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για Συλλογικές Συμβάσεις, για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων. Γι' αυτό αντέχουν! Νίκη στους απεργούς της "Μαλαματίνας", κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, την απεργοσπασία, την κρατική καταστολή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ