Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οδηγία της ΕΕ για «επαρκείς κατώτατους μισθούς»: Ολοταχώς για «ζωή με τα ελάχιστα»

Παρέμβαση στη συζήτηση για τους «επαρκείς κατώτατους μισθούς», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Πέρα από τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυα για την "αξιοπρέπεια" και τους "εργαζόμενους φτωχούς", στην πράξη η Οδηγία για τον λεγόμενο "επαρκή μισθό", που εξειδικεύει τον "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων", που διακηρύσσει τη "ζωή με τα ελάχιστα", "ξύνει τον πάτο" των ήδη χαμηλών μισθών. Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, συστήνει δήθεν "επαρκή μισθό" 600 ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή και από τον κατώτατο μισθό.

Ετσι, στην πραγματικότητα ανοίγει την όρεξη στο κεφάλαιο για μείωση αποδοχών. Επαναφέρει τη δυνατότητα εφαρμογής "υποκατώτατων" μισθών σε πρακτικάριους και μερικώς απασχολούμενους. Οι δε ναυτεργάτες ούτε καν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις, προμηνύοντας ακόμα χαμηλότερους μισθούς κατά βούληση των εφοπλιστών.

Γι' αυτό πανηγυρίζουν οι ενώσεις βιομηχάνων, εφοπλιστών, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεχαρβάλωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθόρισαν κατώτατο μισθό με νόμο.

Τον δρόμο τον δείχνουν οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες που δυναμώνουν σε όλη την Ευρώπη, όχι οι ευρωενωσιακοί Κανονισμοί που κάνουν τη φτώχεια συνήθεια. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την ΕΕ των μονοπωλίων. Ξεπερνώντας κάθε αναμονή, οργανωμένα να παλέψουν για πραγματικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος, για μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κόντρα στις επιταγές των ομίλων και των κυβερνήσεών τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στα σωματεία για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη(2022-03-10 00:00:00.0)
Το πλαίσιο πάλης για τους μισθούς(2015-09-24 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια στις 23 Μάη ενάντια στο σφαγιασμό των Συλλογικών Συμβάσεων(2013-05-09 00:00:00.0)
"Βράζει" το λιμάνι(1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ