Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Αύριο η συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση φόρων, πλαφόν σε τιμές κ.ά. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

«Η ζωή μας δεν χωράει σε vouchers και pass. Δεν θα πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα! Οργάνωση και αγώνας για ζωή με δικαιώματα!»: Με το σύνθημα αυτό εργατικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες, Ενώσεις και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, άλλοι μαζικοί φορείς της Αττικής καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα.

Αιτήματα πρώτης γραμμής της κινητοποίησης, με την οποία κλιμακώνεται η μάχη των σωματείων ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι αυτά για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης, για μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα, αλλά και για διαγραφή των χρεών. Για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα - καύσιμα φτηνά για τον λαό», απαντούν τα σωματεία στις προετοιμασίες για «δύσκολο χειμώνα» που κάνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Και με την αυριανή κινητοποίηση στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης, προετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Δεν δίνουμε άλλο χρόνο στην κυβέρνηση να τσαλαπατήσει κι άλλα δικαιώματά μας», τονίζουν, προσθέτοντας: «Δεν περιμένουμε κανέναν "σωτήρα", κανέναν Μεσσία που "με ένα άρθρο κι ένα νόμο" θα μας πάει στη Γη της Επαγγελίας. Δεν περιμένουμε τίποτα από τις εργοδοτικές ενώσεις, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας μπλέξουν ακόμη περισσότερο στα δίχτυα των ανταγωνισμών τους, στέλνοντάς μας τον λογαριασμό για να τον πληρώσουμε».

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, ΟΤΑ Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου, Μετάλλου. Οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνικών δήμου Πειραιά. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά. Τα Σωματεία Χρηματοπιστωτικού, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Ενέργειας, δήμου Ηλιούπολης, «Mellon», «Nexi» (πρώην «First Data»), Εκτακτου Προσωπικού υπουργείου Πολιτισμού. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας οργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.) έξω από τα γραφεία του, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες του συνδικαλιστικού φορέα έχουν ανακοινώσει εργατικά συνδικάτα, αλλά και η αγωνιστική δημοτική αρχή της πόλης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων θα προχωρήσει τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη (8 π.μ.), σε κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ (συμβολή Γούναρη και Κορίνθου), από κοινού με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Συγκέντρωση οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στην κωμόπολη της Πάλαιρου, για την οποία δρομολογούνται και λεωφορεία απ' το Αγρίνιο (αναχώρηση 5.30 μ.μ. απ' τα γραφεία του), το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του ΔΣ του συνδικαλιστικού φορέα, από κοινού με διοικήσεις εργατικών σωματείων, περιόδευσε χτες σε χώρους δουλειάς στην περιοχή, καλώντας εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε συμμετοχή. Παράλληλα, το ΕΚ Αγρινίου προετοιμάζει συγκέντρωση και στο Αγρίνιο την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία (7.30 μ.μ.), καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα (7.30 μ.μ.) προχωρά αύριο, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο της πόλης από κοινού με συνδικάτα. Στον Πύργο κινητοποίηση ανακοίνωσε για αύριο την ίδια ώρα έξω από τη ΔΕΗ, το Σωματείο Εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα και τις υπηρεσίες νομού Ηλείας, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου οργανώνει συγκεντρώσεις, με αρχή αύριο, Πέμπτη, στην πλατεία Αγίου Μάρκου (8 μ.μ.) και την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στην Αγία Παρασκευή Βολιμών (8 μ.μ.), με αφορμή και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα στις ορεινές περιοχές του νησιού. Παράλληλα εξήγγειλε παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων, στα καράβια, στο λιμάνι της πόλης, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη. Τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες του ΕΚ Ζακύνθου ανακοίνωσαν το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η ΕΛΜΕ του νησιού, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, που προτάσσει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί με την τιμή της μαύρης - κορινθιακής σταφίδας που παράγεται και στο νησί, η οποία παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα. «Εχουμε ανάψει τις μηχανές των τρακτέρ μας και απαιτούμε από το κράτος άμεσα να πάρει ουσιώδη μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και επιτέλους να βρεθεί μια λύση επιβίωσης για τους σταφιδοπαραγωγούς», αναφέρει ο Σύλλογος χαρακτηριστικά, απαιτώντας αυξήσεις στις τιμές παραγωγού και κατώτατες εγγυημένες τιμές.

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχωρά και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. και την ίδια ώρα πικετοφορία στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου. Ο συνδικαλιστικός φορέας καλεί και σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα και λαϊκούς φορείς των δύο νησιών, το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του στο Αργοστόλι.

Σε κινητοποίηση διεκδίκησης «φθηνού ρεύματος για όλο τον λαό» καλεί το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λαού της Αμφισσας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το κτίριο της ΔΕΗ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας.

Οργανώνονται στην Κρήτη

Τον κοινό τους αγωνιστικό βηματισμό και την οργάνωση της αλληλεγγύης σε μια σειρά κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αποφάσισαν σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα.

Τα σωματεία αποφάσισαν τη συγκρότηση επιτροπής ενάντια στην ακρίβεια, που θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα οργανώσει παρεμβάσεις στους παρόχους Ενέργειας, σε σούπερ μάρκετ και γειτονιές της πόλης.

Στον αγωνιστικό προγραμματισμό των σωματείων περιλαμβάνεται η διαμαρτυρία που οργανώνει στις 20 Σεπτέμβρη η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ στο Ιατροπαιδαγωγικό Ινστιτούτο, η κινητοποίηση, σήμερα, Τετάρτη (11 π.μ.) στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ για τα κενά και τις ελλείψεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με πρωτοβουλία του Σωματείου Διανομέων και συμμετοχή συνδικάτων και μαζικών φορέων. Η σύσκεψη αποφάσισε μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της επιτροπής κατά της ακρίβειας με περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς, τη δημιουργία αποθήκης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και την παραπέρα ενίσχυση του λαϊκού φροντιστηρίου που διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς σωματεία και φορείς συγκέντρωσαν σχολικά είδη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στο σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται η πορεία αύριο Πέμπτη στα ξενοδοχεία του Πλατανιά, με προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Επίσης, την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη, στις 5 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο, καθώς θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της επιτροπής κατά της ακρίβειας για μείωση, κατάργηση και διαγραφή χρεών των δημοτικών τελών. Τέλος, τα σωματεία θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων, για τα ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενώ θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας για τις διώξεις στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ