Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης

Απεργούν την Παρασκευή, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

RIZOSPASTIS

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης. «Συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και διεκδικεί αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος - ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται, οι όροι αμοιβής και δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και τη ...χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Στην Αθήνα, τον πυρήνα της τουριστικής κίνησης όπου τα ξενοδοχεία και η εστίαση λειτουργούν όλο τον χρόνο, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για πάνω από 10 χρόνια», σημειώνει το Συνδικάτο. Το 8ωρο ισοπεδώνεται, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, οι υπερωρίες δεν αμείβονται, οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας και η απασχόληση μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Το Συνδικάτο στηλιτεύει ακόμα το πογκρόμ απολύσεων στο οποίο επιδίδονται οι ξενοδόχοι. «Την ίδια στιγμή που ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και άλλοι εργοδοτικοί φορείς κλαίγονταν στα κανάλια γιατί δεν έβρισκαν προσωπικό να δουλεύει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, πετάνε στην ανεργία εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικούς, κάνοντας ταυτόχρονα απολύσεις "παλιών" εργαζομένων αξιοποιώντας την 4μηνη προειδοποίηση ώστε να μειωθεί η αποζημίωση», καταγγέλλει. Θυμίζει, για παράδειγμα, τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ετοιμάζονται ή βρίσκονται ήδη σε ανακαίνιση και πετούν στον δρόμο τους εργαζόμενους.

  • Απεργία στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό και στην Κέρκυρα την Παρασκευή 16/9 αποφάσισε το κλαδικό σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Κέρκυρας.
Συγκέντρωση στον ΣΕΒ από το ΣΕΤΗΠ

Με συγκέντρωση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα ενώ σχεδιάζει παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα και την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ