Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πλήρης κάλυψη στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία στην «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ»

Πλήρη κάλυψη στις απολύσεις εργαζομένων και τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας της επιχείρησης «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ» πρόσφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, απαντώντας την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, αναφέρθηκε στις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την επιχείρηση στις 30 Δεκέμβρη σε βάρος 4 εργατών, μεταξύ των οποίων ήταν και εργαζόμενος που συμμετείχε στην πανεργατική απεργία της 26ης Νοέμβρη.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η «ΠΙΝΔΟΣ» χρηματοδοτείται από το Δημόσιο μέσω αναπτυξιακού νόμου και στηρίζεται μέσω συμβάσεων με το Δημόσιο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την ίδια μέρα των απολύσεων, η εταιρεία «τσέπωνε» 600.000 ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, ως τελευταία δόση της σχετικής επιδότησης για τις επενδύσεις της. Εχει, επίσης, συνάψει σειρά συμβάσεων με το Δημόσιο (στρατό, δήμους κ.ο.κ.), ενώ η κερδοφορία της είναι τέτοια που το 2019 είχε κύκλο εργασιών 270,11 εκατομμύρια ευρώ έναντι 250 εκατομμυρίων το 2018 και 219,89 εκατομμυρίων το 2017.

Παρ' όλα αυτά, επισήμανε, μέσα στο 2020 έγιναν πάνω από 60 απολύσεις και η εργοδοσία προτίθεται να κάνει και άλλες, προκειμένου να αυξήσει τους εργολαβικούς εργάτες. Ταυτόχρονα, εμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση, φτάνοντας να καλέσει την αστυνομία για να εμποδίσει την είσοδο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στο εργοστάσιο, ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τον Οκτώβρη να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50 περιστατικά κορονοϊού στην επιχείρηση.

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ανάκληση «των καταχρηστικών απολύσεων και για την ελάχιστη προστασία των εργατών».

Ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, παίρνοντας απροκάλυπτα θέση υπέρ της εταιρείας, προέτρεψε τους εργαζόμενους να προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε ότι οι απολύσεις ήταν 2 και οι άλλες 2 «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Δεν... βρήκε πουθενά εργολαβικούς εργαζόμενους, ενώ υιοθέτησε και προσκόμισε έγγραφο της επιχείρησης που λέει ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων!

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει όλη την αντεργατική, αντιασφαλιστική πολιτική της, τη συνέχεια στην περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Εχει αναδείξει την καταστολή, τον αυταρχισμό, τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, τη δίωξη πρωτοπόρων εργατών ως τον όρο υλοποίησης των νομοθετικών ανατροπών, που βέβαια υλοποιούν αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων». Στο έδαφος αυτής της πολιτικής, τόνισε, εδράζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ