Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις με μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στην Καρδίτσα

Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας στα Φάρσαλα
Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας στα Φάρσαλα
Με τη σημερινή μηχανοκίνητη πορεία στην Καρδίτσα συνεχίζονται οι πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από την πανδημία και το lockdown, από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές στην παραγωγή, αλλά και τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., αγρότες του νομού Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν στο χώρο της εμποροπανήγυρης, ώστε να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά αυτοκίνητα και ΙΧ σε δρόμους της Καρδίτσας.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «τα προβλήματά μας δεν έχουν λυθεί. Λόγω των καταστροφικών πλημμυρών και των διαχρονικών ευθυνών των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, Περιφέρειας,δΔήμων, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ) και ενώ πέρασαν 5 μήνες, βλέπουμε να έχουν δοθεί κάποιες αποζημιώσεις, οι οποίες όμως απέχουν από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στο εισόδημά μας. Οσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, μια βροχή φτάνει για να δείχνει τις εγκληματικές τους ευθύνες. Οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, το βαμβάκι φέτος είχε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι, ενώ στο χρηματιστήριο - που ευαγγελίζονται - είχε υψηλότερη τιμή φέτος, αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Συνεπώς, με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτών και λαού. Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης».

Τευτλοπαραγωγοί καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν για την παραγωγή τους

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει στους τευτλοπαραγωγούς Σερρών, Ημαθίας και Εβρου η απόφαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, με την οποία καλούνται ύστερα από τρία χρόνια να επιστρέψουν το 20% από τα χρήματα που είχαν εισπράξει για την παραγωγή τους της καλλιεργητικής περιόδου του 2017 και μάλιστα εντόκως!

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) χρώσταγε στους παραγωγούς και έτσι αποφασίστηκε ότι θα τους πληρώσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για τη σοδειά του 2017, δεσμεύοντας ποσότητα ζάχαρης από την ΕΒΖ ίσης αξίας με τις πληρωμές των παραγωγών.

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει την απόφαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», τονίζοντας ότι αυτή έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, φέρνοντάς τους στα όρια της επιβίωσης. Ταυτόχρονα, καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Στα ύψη οι ζωοτροφές

Την άμεση ενίσχυσή τους, με τη μορφή κρατικής επιδότησης που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, απαιτούν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, εξαιτίας της αύξησης που παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην τιμή των ζωοτροφών, η οποία αγγίζει το 15%.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «η συντονισμένη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές στο κρισιμότερο στάδιο της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, ροκανίζει την αύξηση στην τιμή του γάλακτος και εκτινάσσει το κόστος παραγωγής. Καθιστά έτσι αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και στις ασφυκτικές δανειοληπτικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις μας. Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έρχεται την ώρα που η παραγωγή στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της έχει φύγει από τα χέρια των παραγωγών, με τιμές που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής και έχει συγκεντρωθεί στα χέρια εμπόρων και μεταποιητών, για τους οποίους παρουσιάζεται λαμπρό πεδίο κερδοφορίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απαντήσουν με αγωνιστική ετοιμότητα οι τευτλοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ(2019-11-29 00:00:00.0)
Με καθυστέρηση συγκομίζονται τα τεύτλα(2014-10-08 00:00:00.0)
Το πλεονασματικό ελλειμματικό ελέω ΚΑΠ(2008-09-26 00:00:00.0)
"Χαντακώνουν" την τευτλοκαλλιέργεια(1997-11-28 00:00:00.0)
"Πικρό" το τεύτλο για τους παραγωγούς(1997-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ