Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Στη μάχη για την ενίσχυση των γραμμών τους και την οργάνωση του αγώνα

Τη μάχη των αρχαιρεσιών και της ενίσχυσης των γραμμών τους δίνουν αυτήν την περίοδο, παράλληλα με την οργάνωση του αγώνα απέναντι στην αντεργατική επέλαση, μια σειρά από σωματεία. Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια περίοδο, κατά την οποία κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού οδοστρωτήρα, με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει δίπλα στον απολογισμό της δράσης και την οργάνωση του αγώνα. Το κάλεσμα στις απεργίες στις 10 και 16 Ιούνη συνδυάστηκε με το κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, με την ανταπόκριση των εργαζομένων να καταγράφεται ιδιαίτερα θετική και τα συνδικάτα να μετρούν νέους απεργούς, μαζικά μπλοκ στις συγκεντρώσεις και αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές τους. Η συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης των συνδικάτων έγινε μέρος του προγραμματισμού της δράσης για να μείνουν στα χαρτιά οι διατάξεις που επιβάλλουν δεκάωρη δουλειά, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, «ξήλωμα» των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Συνδικάτο Φαρμάκου: Με ενισχυμένες δυνάμεις στις μάχες του επόμενου διαστήματος

Σημαντικά ενισχυμένο σε ψήφους και αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα βγαίνει από τις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων.


Η συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αυξήθηκε κατά 20,69% σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες (2018). Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 1.868 εργαζόμενοι (1.861 έγκυρα και 7 άκυρα) από 1.542 το 2018. Αντίστοιχα, στις εκλογές για τους αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα ψήφισαν 1.446 εργαζόμενοι (1.442 έγκυρα και 4 άκυρα) από 1.160 εργαζόμενους το 2018 (αύξηση 24,31%). Για την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) εκλέχτηκαν 36 αντιπρόσωποι (από 30 το 2018) και για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναδείχθηκαν 19 αντιπρόσωποι (από 16 το 2018).

Το Συνδικάτο χαιρετίζει την αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν «μέσα στις συνθήκες της πανδημίας αλλά και της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας με το νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, μέσα σε μεγάλες απεργιακές μάχες και αγώνες ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς του κλάδου».

«Η πανδημία και η αντεργατική επίθεση δεν στάθηκαν εμπόδια από το να βρισκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους, ούτε για μια μέρα δεν σταμάτησαν οι εξορμήσεις και οι παρεμβάσεις μας σε εργοστάσια, φαρμακαποθήκες, εταιρείες, υπουργεία και δήμους, ενάντια και στην κρατική καταστολή της κυβέρνησης. Σε πείσμα όλων όσοι μας ήθελαν κλεισμένους στο καβούκι μας, έρμαια της ατομικής μας ευθύνης, αποδείξαμε πως πίσω από τις μάσκες υπάρχουν φωνές, πετύχαμε ο κλάδος να κρατήσει ζωντανή και δυνατή τη συνδικαλιστική του συγκρότηση», υπογραμμίζει το Συνδικάτο σε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης του κατά την προηγούμενη περίοδο.


Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη δραστηριότητα αυτή, το Συνδικάτο σήμανε τον απεργιακό συναγερμό στους χώρους δουλειάς ενημερώνοντας τον κλάδο για τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις. Η ίδια η διαδικασία των αρχαιρεσιών έγινε μέρος της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης, των πρωτοβουλιών που κλιμακώθηκαν απέναντι στην επίθεση, της οργάνωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής ήταν το Συνδικάτο να μετρήσει σημαντικό αριθμό απεργών και να πάρει μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις με ένα από τα πιο μαζικά μπλοκ των τελευταίων χρόνων, με τμήματα παραγωγής ή και ολόκληρα εργοστάσια να σταματούν τη λειτουργία τους στις 10 Ιούνη. Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία που ξεχώρισαν, ήταν και η μαζική συμμετοχή εργολαβικών εργαζομένων από μεγάλα εργοστάσια στις εκλογές.

«Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών είναι θετικό βήμα, που μας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου και όλοι οι εργαζόμενοι, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - τερατούργημα του Χατζηδάκη και της κυβέρνησης στους χώρους δουλειάς του κλάδου, για να καταλήξει εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια», επισημαίνει το Συνδικάτο. «Τα αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες και όλη η δραστηριότητα του Συνδικάτου, οι μάχες που έδωσε, μας γεμίζουν αισιοδοξία για τη δύσκολη συνέχεια που έχουμε. Η συσπείρωσή μας ας γίνει ο εφιάλτης όλων αυτών που μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο. Μαζί, οργανωμένα, με το Συνδικάτο μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δική μας ζωή, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες», καταλήγει.

Οικοδόμοι: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αφήνουν «αποτύπωμα» στις εκλογές του Συνδικάτου


Σύσσωμοι ψήφισαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια στα οποία στήθηκε η κάλπη για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκφράζοντας παράλληλα την οργή τους για την κατάργηση του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, που προωθούν κυβέρνηση και εργοδότες. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε χτες την παράταση των εκλογών, μετά από πρόταση τοπικών εφορευτικών επιτροπών, καθώς υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν έχουν προλάβει να ψηφίσουν. Ετσι, η κάλπη θα στηθεί για τέσσερις ακόμα μέρες, από την Τρίτη 29 Ιούνη έως και την Παρασκευή 2 Ιούλη σε εργοτάξια. Επίσης, την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Ιούλη εκλογές θα γίνουν (5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.) στην έδρα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) και στα παραρτήματά του.

Η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών σε μια περίοδο μεγάλων κινητοποιήσεων έδωσε «τροφή» στη συζήτηση στους χώρους δουλειάς, έγινε έναυσμα για να ανέβει η συμμετοχή στη δράση. Μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια και τα παραρτήματα, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική στα εργοτάξια, ενώ με το πανό του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας διαδήλωσαν στις συγκεντρώσεις εκατοντάδες εργαζόμενοι.

«Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τα ωράρια, το πενθήμερο, την Ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, τη ζωή και την υγεία μας. Ψηφίζουμε για να δυναμώσει η συλλογική δράση και διεκδίκηση», αναφέρει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο, με τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις Κατασκευές να ανταποκρίνονται σε αυτό.

Σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου

Σε εξέλιξη βρίσκονται, μέχρι και τις 5 Ιούλη, οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, οι οποίες διεξάγονται καθημερινά σε χώρους δουλειάς στον Πειραιά, στο Θριάσιο και την Αθήνα, καθώς και στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ). Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, όπου βρέθηκε και χτες η κάλπη, οι εργαζόμενοι έσπευσαν να ψηφίσουν επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Συνδικάτου μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Ειδικά στον συγκεκριμένο χώρο, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την αναχαίτιση της επίθεσης στο ωράριο και τους μισθούς. Μέσα από μια σειρά κινητοποιήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την υπογραφή της Σύμβασης, το προσχέδιο της οποίας έχει ομόφωνα υιοθετηθεί από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται «στο πόδι» για να γίνει η Σύμβαση πράξη. Στην κατεύθυνση αυτή, προετοιμάζουν από τώρα τη δράση τους για την εφαρμογή της, καθώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Οκτώβρη, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ξεχωριστή βαρύτητα έχει η ενίσχυση του Συνδικάτου στις προσεχείς αρχαιρεσίες.

Αυξημένη η συμμετοχή και στο Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου

Αύξηση κατά 10% κατέγραψε η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και του Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Πιο αναλυτικά, ψήφισαν 1.211 εργαζόμενοι (από 1.094 το 2018) ενώ εξελέγησαν 24 αντιπρόσωποι (από 22) στην Ομοσπονδία του κλάδου και 15 αντιπρόσωποι (από 14) στο ΕΚΑ.

«Παρά τη δύσκολη και σύνθετη περίοδο στην οποία διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες, καθώς και την προσπάθεια επιχειρηματιών του κλάδου να βάλουν εμπόδια στο να στηθεί η κάλπη στα εργοστάσια οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι του κλάδου έδωσαν ταξική απάντηση», αναφέρει το Συνδικάτο. Υπογραμμίζει ιδιαίτερα την αυξημένη συμμετοχή στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, που συνέπεσαν με τις αρχαιρεσίες του.

«Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε απ' την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων», τονίζει και καλεί «να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη για να "μείνουν στα χαρτιά" οι ρυθμίσεις αυτού και όλων των άλλων αντεργατικών νόμων», να ενισχυθεί ο αγώνας και η διεκδίκηση για την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ με αυξήσεις, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοδος της συμμετοχής και δεκάδες νέες εγγραφές στις αρχαιρεσίες(25/11/2021)
Με νέα ορμή και δύναμη για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων(26/10/2021)
Με μεγάλη συμμετοχή και τη ΔΑΣ ξανά αυτοδύναμη ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες(15/10/2021)
Εκατοντάδες εργάτες ψήφισαν για την ισχυροποίησή του(30/3/2018)
Ενίσχυση της γραμμής της ταξικής αντιπαράθεσης(24/11/2002)
Μαζικότερη συμμετοχή(13/11/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org