Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΙΝΣΚ.-- Μια ακόμη εμφάνιση σε ΜΜΕ του φυλακισμένου Λευκορώσου αντικυβερνητικού «δημοσιογράφου», Ρ. Προτάσεβιτς, οργάνωσαν χτες οι λευκορωσικές αρχές. Ο Προτάσεβιτς εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, δίπλα σε 4 αξιωματούχους του υπουργείου, δηλώνοντας ότι «κανένας δεν με χτύπησε, κανείς δεν με άγγιξε» και «δεν υπήρξε καμία συναλλαγή με την ανάκριση». Ανέφερε ότι δεν άλλαξε τις πολιτικές του απόψεις και δεν περνάει με το μέρος του Προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, προσθέτοντας ωστόσο ότι αντιλαμβάνεται «τη ζημιά που προκάλεσα όχι μόνο στο κράτος, αλλά και στη χώρα. Τώρα θέλω να κάνω καθετί που μπορώ για να διορθώσω την κατάσταση».

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν την Παρασκευή δύο φορές τον εναέριο χώρο της Δανίας, κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική Θάλασσα, υποστηρίζει το υπουργείο Αμυνας της Δανίας, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «απαράδεκτο» και «σκόπιμη ενέργεια». Οι λεπτομέρειες ερευνώνται ακόμη, ενώ η δανέζικη πλευρά ζήτησε να συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Ρωσίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλβανία, η Γκαμπόν και η Γκάνα εξελέγησαν νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2022 και το 2023 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η θητεία τους αρχίζει τον Γενάρη του 2022.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Νοσοκομείο στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, που τελεί από το 2018 υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και φιλότουρκων αντικαθεστωτικών ενόπλων, βομβαρδίστηκε την Κυριακή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 νεκρούς αμάχους (τα δύο παιδιά) και 43 τραυματίες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη. Ακολούθησαν τουρκικά πυρά σε «στόχους» Κούρδων μαχητών στην πόλη Ταλ Ριφάτ της βόρειας Συρίας, ενώ είχαν προηγηθεί απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, δηλώνοντας πως «αυτοί οι δειλοί θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν».

ΑΛΓΕΡΙ.-- Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Αλγερία, εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση. Τον Φλεβάρη, ο Πρόεδρος Α. Τεμπούν διέλυσε τη Βουλή, η οποία είχε εκλεγεί το 2017 και η θητεία της επρόκειτο να λήξει το 2022. Η προσέλευση των ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 30,2%, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας.

ΤΥΝIΔΑ.-- Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής καταστολής πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στην Τυνησία, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νέου μετά τη σύλληψή του. Στο περιστατικό αυτό μάλιστα προστέθηκε η οργή από το βίντεο που κυκλοφόρησε από τον άγριο ξυλοδαρμό και το ξεγύμνωμα αντικυβερνητικού διαδηλωτή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δύο υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τάχθηκαν την Κυριακή υπέρ της διερεύνησης «έκνομων» ενεργειών του υπουργείου Δικαιοσύνης στη διάρκεια της θητείας του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της κίνησής του να κατασχέσει τα αρχεία επικοινωνιών μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο.

ΣΑΝΑΑ.-- Ψαράδες βρήκαν χτες τα πτώματα 25 μεταναστών που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Υεμένη, με την ελπίδα να μεταβούν από εκεί σε πλούσιες χώρες του Κόλπου. Οι σοροί των μεταναστών βρέθηκαν κοντά στα στενά του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και του Τζιμπουτί, δύο μέρες μετά από ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε έως 200 άτομα.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ.-- Αποκλείστηκε χτες για ώρα βάση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Σαν Αντόνιο του νότιου - κεντρικού Τέξας, εξαιτίας της εμφάνισης ενός άγνωστου άνδρα που έκανε χρήση πυρός, δίχως να ξεκαθαριστεί άμεσα εάν προκάλεσε τον τραυματισμό ή θάνατο διερχόμενων ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ