Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Με διατήρηση «εκατοντάδων κυρώσεων» απειλούν οι ΗΠΑ

«Τορπίλη» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν που αναμένεται να ξαναρχίσουν αύριο στη Βιέννη έριξε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν, απειλώντας με διατήρηση εκατοντάδων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, ακόμα κι αν οι δύο χώρες επιστρέψουν στη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις αυτές «αν δεν είναι ασύμβατες με τη Συμφωνία θα παραμείνουν, εκτός κι αν αλλάξει η συμπεριφορά του Ιράν», ξεκαθάρισε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο Ιρανός πρέσβης στην Αυστρία Καζέμ Γκαριμπαμπάντι είχε εκφράσει νωρίτερα έντονη δυσαρέσκεια για την τελευταία έκθεση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι, που εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Γκαριμπαμπάντι χαρακτήρισε «άκυρη» την έκθεση, λέγοντας ότι δεν στηρίζεται σε αξιόπιστες πηγές. Κατηγόρησε τον Γκρόσι ότι υιοθετεί μεροληπτική στάση σε βάρος του Ιράν, «προσπερνώντας τα επιτεύγματα της μέχρι τώρα συνεργασίας» της χώρας του με την ΙΑΕΑ. Κάλεσε δε την τελευταία να απόσχει από θέσεις που πολιτικοποιούν την ατζέντα του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως το Ιράν έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή του να συνεργαστεί για να παράσχει απαντήσεις σε κάθε ζήτημα.

Στην έκθεσή του που γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Γκρόσι κατηγορεί το Ιράν πως αποκρύπτει στοιχεία και πως δεν εξηγεί την ύπαρξη πυρηνικών υλικών σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες. Κατέγραψε επίσης ότι έξι βδομάδες από το (μάλλον ισραηλινό) σαμποτάζ στο πυρηνικό συγκρότημα Νατάνζ, έγινε εμπλουτισμός 2,4 κιλών ουρανίου κατά 60%, λίγο πιο κάτω από το επίπεδο που χρειάζεται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατείνονται τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(25/5/2021)
Βασικά σημεία της διεθνούς συμφωνίας του 2015(12/5/2018)
«Εκστρατεία» Χέιλι για «επιθεωρήσεις» σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις(24/8/2017)
Νέος γύρος συνομιλιών(11/12/2007)
Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας(13/9/2003)
Απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες των ΗΠΑ(10/5/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org