Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα εισαγγελική παρέμβαση για απαγόρευση του HDP

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Τουρκίας Μπ. Σαχίν υπέβαλε ξανά στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτηση για απαγόρευση του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, επιμένοντας στις κατηγορίες για συνδέσεις με το ΡΚΚ (που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση») και δράση «κατά της ενότητας του κράτους».

Την άνοιξη το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε επιστρέψει στην Εισαγγελία προηγούμενη σχετική αίτηση, επικαλούμενο παραλείψεις που έπρεπε να διευθετηθούν. Η αίτηση ζητά να τεθεί εκτός νόμου το HDP και να «παγώσουν» όλες οι τραπεζικές του καταθέσεις.

Ο Ντ. Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ (με το οποίο συνεργάζεται το κυβερνών ΑΚΡ), δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για την απαγόρευση του HDP. Αντίθετα, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού - κεμαλικού CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου, έκανε λόγο για «πολιτικά υποκινούμενη» δίωξη που «καταστρέφει τη δημοκρατία».

Από τη μεριά του το HDP κατήγγειλε μια «πολιτική επιχείρηση», με την συμπρόεδρό του Περβίν Μπουλντάν να μιλά για «λάκκο» στον οποίο «έπεσε το δικαστικό σώμα».

Νέοι θάνατοι Πεσμεργκά στη μεθόριο με Ιράκ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άλλος ένας Πεσμεργκά (μαχητής του ιρακινού Κουρδιστάν) σκοτώθηκε χτες στη μεθόριο του Ιράκ με την Τουρκία. Το Σαββατοκύριακο 5 ακόμα Πεσμεργκά σκοτώθηκαν και άλλοι 7 τραυματίστηκαν, μετά από επίθεση που δέχτηκαν στο βουνό Ματίν, κοντά στην πόλη Αμέντι, ενώ περιπολούσαν.

Διάφορα ΜΜΕ εμφάνιζαν τους Πεσμεργκά να αποδίδουν την επίθεση στο ΡΚΚ και να του ζητούν «να μεταφέρει τον αγώνα του κάπου αλλού, μακριά από τα κουρδικά σπίτια και την περιοχή του Κουρδιστάν». Το κουρδικό πρακτορείο «Rudaw» όμως μετέδωσε πως το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του πυροβόλησαν στον αέρα προειδοποιητικά, αλλά η περίπολος των Πεσμεργκά τους αγνόησε και «συνέχισε την πορεία τους. Εμείς δεν επιβεβαιώσαμε πώς δέχτηκαν επίθεση. Δεν γνωρίζουμε αν εξερράγη παλιά νάρκη ή αν δέχτηκαν αεροπορική επίθεση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org