Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
«Προσδοκίες» της ΕΕ για «σημαντικό σημείο καμπής»

Το μότο του Τζο Μπάιντεν ότι «Η Αμερική επέστρεψε» επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, συντηρώντας το κλίμα «αναθέρμανσης» της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στις 15/6 στις Βρυξέλλες.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε και πάλι έναν πολύ ισχυρό εταίρο για την προώθηση της πολυμερούς προσέγγισης (...) μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ», ανέφερε ο Μισέλ - βέβαια αυτή η «πολυμερής προσέγγιση» σημαίνει ένταση της επιθετικότητας από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, ενώ παραμένουν έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Σύμφωνα με τον Μισέλ, η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη θέτει το πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας απέναντι σε «προκλήσεις» όπως η Κίνα και η Ρωσία. Σηματοδοτεί επίσης «μια αναγνώριση ότι απαιτείται μια παγκόσμια προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων, είτε πρόκειται για αλυσίδες εφοδιασμού για εμβόλια κατά της COVID-19, είτε για δικαιότερους εταιρικούς φόρους στην ψηφιακή εποχή», συνέχισε ο Μισέλ, αναφέροντας έτσι ορισμένα χαρακτηριστικά μέτωπα αντιπαράθεσης και διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής του G7 μπορεί να αποτελέσει ένα «σημαντικό σημείο καμπής», «μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η πίεση που δέχονται οι φιλελεύθερες δημοκρατίες» και να υιοθετηθεί «μια πιο προληπτική προσέγγιση μπροστά στην άνοδο της Κίνας και τη ρωσική επιθετικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ