Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αναζητά παραπέρα ενίσχυση του ρόλου της στη Νοτιοανατολική Ασία

Επίσκεψη των ΥΠΕΞ των 10 χωρών της ASEAN

Τους ομολόγους του από τις χώρες της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) υποδέχθηκε τη Δευτέρα ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο φόντο του εντεινόμενου ανταγωνισμού Πεκίνου - Ουάσιγκτον για ενίσχυση της παρέμβασής τους σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, ο Γι ανέφερε ότι Κίνα και ASEAN«έχουν δώσει ώθηση στην αρμονική και αμοιβαίου οφέλους συνεργασία, έχοντας οικοδομήσει έναν σημαντικό πυλώνα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έχοντας αναπτύξει μια πανίσχυρη μηχανή ανάπτυξης και ευημερίας και εγκαθιδρύοντας το πιο πετυχημένο παράδειγμα της περιφερειακής συνεργασίας σε Ασία - Ειρηνικό».

Στα μέλη της ASEAN (Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες) περιλαμβάνονται χώρες με άφθονο ορυκτό πλούτο, σημαντική γεωστρατηγική θέση, μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας για επενδύσεις κ.ο.κ. Η Κίνα διατηρεί σημαντικές διαφορές (εδαφικές και άλλες) με διάφορα μέλη της Ενωσης (όπως για την κυριαρχία σε τμήματα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας), ωστόσο αποτελεί το βασικότερο εμπορικό εταίρο για όλες αυτές τις χώρες και προσπαθεί να διασφαλίσει πρόσθετα πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες «σοβαρές ανησυχίες» που εξέφρασε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, για τη στρατιωτική βάση που αναπτύσσει η Κίνα στην Καμπότζη, σε περιοχή μάλιστα όπου το φθινόπωρο κατεδαφίστηκαν υποδομές όπου παλιότερα διεξάγονταν ασκήσεις ΗΠΑ - Καμπότζης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ υπενθύμισε στους ομολόγους του από την ASEAΝ ότι μέσα σε αυτήν την 30ετία το εμπόριο μεταξύ της χώρας του και της Ενωσης έχει αυξηθεί σχεδόν 80 φορές, συμπληρώνοντας ότι βασικό συστατικό αυτής της «επιτυχίας» είναι η «κατάλληλη αντιμετώπιση των διαφωνιών μας (...) μέσω του συντονισμού και μηχανισμών διαλόγου».

Τη συνάντηση απασχόλησε και η κατάσταση στη Μιανμάρ, για την οποία τονίστηκε η σημασία να διατηρηθεί η αρχή «της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών».

Αντιδράσεις για τη συνεχή «αναβάθμιση» των σχέσεων ΗΠΑ - Ταϊβάν

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «εξαιρετικά άσχημη πολιτική πρόκληση» την εμφάνιση των Αμερικανών γερουσιαστών που έφτασαν στην Ταϊβάν με στρατιωτικό αεροπλάνο, για να ανακοινώσουν τη δωρεά 750.000 δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για την πρώτη «δωρεά» εμβολίων των ΗΠΑ εκτός συνόρων και γίνεται με καθαρά γεωπολιτικά κριτήρια, στον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Χωρίς η επιδημιολογική κατάσταση να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, η γερουσιαστής Τάμι Ντάκγουορθ χαρακτήρισε «κρίσιμο για τις ΗΠΑ η Ταϊβάν να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα που θα λάβει εμβόλια».

Η τρίωρη παραμονή των γερουσιαστών στην Ταϊπέι περιέλαβε και επαφές με την ηγεσία της χώρας για «ζητήματα ασφάλειας».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά ενδεχόμενες συνομιλίες με την Ταϊβάν για την αναβάθμιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές «ανησυχίες» για τη «χωρίς όρια» συνεργασία Πεκίνου - Μόσχας(2022-07-12 00:00:00.0)
Στη Μιανμάρ ο πρωθυπουργός της Καμπότζης(2022-01-06 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις του Πεκίνου για «σεισμικούς κινδύνους» από το «χαρτί Ταϊβάν»(2021-10-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η βίαιη και πολύνεκρη καταστολή των διαδηλώσεων(2021-03-02 00:00:00.0)
Εκκληση για αυτοσυγκράτηση και επωφελείς συνεργασίες(2016-07-26 00:00:00.0)
Ο Ειρηνικός πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων(2012-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ