Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Απορρίφθηκε η έφεση του Μλάντιτς

Ο λεγόμενος «Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια» (MTPI) ανακοίνωσε χτες ότι απορρίφθηκε η έφεση του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και είναι οριστική η καταδίκη του σε ισόβια. Ο Μλάντιτς καταδικάστηκε για τέλεση γενοκτονίας και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995.

Εκπροσωπώντας την ΕΕ, με τον κομβικό της ρόλο στον εγκληματικό διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη δικαστική απόφαση χαιρέτισαν με κοινή τους δήλωση ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ και ο επίτροπος της ΕΕ Ο. Βάρχελι, αναφέροντας ότι «η άρνηση γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και το να δοξάζονται εγκληματίες πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες» και υποστηρίζοντας πως «η σημερινή απόφαση είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να καθοδηγήσουν στον δρόμο προς τιμήν των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση».

Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ εντείνονται διεργασίες για αναδιατάξεις στα Βαλκάνια και ειδικά στη Βοσνία, ακόμα και συνοριακές, για τη διευκόλυνση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ