Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συλλαλητήριο και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Συλλαλητήριο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνει η Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στην ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, το Σάββατο 5 Ιούνη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Ανω Ηλιούπολη) του δήμου Παύλου Μελά.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Ενάντια στην Δυσοσμία - Ρύπανση από τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα, καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο (πίσω από τη ΔΕΗ) προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, κατευθυνόμενη προς το χώρο του συλλαλητηρίου.

Επίσης, στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δήμου Δέλτα που εναντιώνεται στους σχεδιασμούς για εγκατάσταση εργοστασίων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σάββατο 5/6, στις 11 π.μ., προγραμματίζει συμβολική κινητοποίηση σε κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία της πόλης, για να εκφραστεί η καταδίκη στα σχέδια της «πράσινης» ανάπτυξης που προωθούνται και στην περιοχή με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.

Στη Θεσσαλία

Το Σάββατο, θα γίνουν συγκεντρώσεις στην παραλία του Βόλου και στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας στις 7 μ.μ. Στη Λάρισα, μαζικές εξορμήσεις θα γίνουν σε χωριά του δήμου Τεμπών, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας φωτοβολταϊκών στον λόφο Γκεντίκι, σε δασική έκταση.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκεται η πάλη ενάντια στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων, ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Μαργετάκης, επισημαίνει: «Το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων που διαχρονικά, από κοινού και με μοιρασμένους ρόλους, υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ. Το έγκλημα που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιγαντώνεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ με μια νέα τροποποιητική Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, με την οποία διευρύνεται ο κατάλογος αξιοποίησης αποβλήτων, δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία να μεταφέρει απόβλητα με περισσότερα πλοία, έως και 25.000 τόνους κάθε μήνα, στο λιμάνι της. Την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν νέες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Εκτός από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του δήμου Βόλου, θα λειτουργήσουν ακόμη δύο από επιχειρηματικούς ομίλους, που θα επεξεργάζονται υπολείμματα της ανακύκλωσης, κακής ποιότητας κομπόστ, λάστιχα και πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, για την παραγωγή RDF/SRF, μετατρέποντας τη Μαγνησία σε σκουπιδότοπο. Και όλα αυτά γιατί η καύση σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες (και όχι μόνο) αποτελεί τεράστια πηγή κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, στο πλαίσιο της λεγόμενης "κυκλικής οικονομίας" της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από σωματεία και φορείς(2021-06-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος(2021-06-01 00:00:00.0)
Να σταματήσει κάθε διαδικασία χωροθέτησης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων(2020-06-03 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων(2019-09-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση το Σάββατο για το πετ κοκ στον Βόλο(2019-03-16 00:00:00.0)
Κινητοποίηση αύριο για το πετ κοκ στον Βόλο(2019-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ