Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τοποθέτηση για το τρίτο κείμενο και συνολικά

Το εφηβικό όνειρό μου ήταν να γίνω μαθηματικός, διότι μου τράβαγαν οι αριθμοί τόσο πολύ το ενδιαφέρον, όπως φυσικά και οι στατιστικοί πίνακες, γενικά οι αναλύσεις που περιείχαν αριθμητικά δεδομένα.

Το όνειρό μου δεν πραγματοποιήθηκε, όμως τα ενδιαφέροντά μου δεν άλλαξαν, παρέμεινε το γεγονός να αγαπάω όσα ανέφερα παραπάνω.

Παρ' όλα αυτά, οι πίνακες του τρίτου κειμένου των Θέσεων για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματικά με προβλημάτισαν και με ...ζάλισαν!

Αν και άκρως ενδιαφέροντες, προφανώς θα τους ζήλευαν πολλές κρατικές υπηρεσίες ή και διεθνείς οργανισμοί, δύσκολο να παραμείνουν στη μνήμη όλα όσα αναφέρονται εκεί.

Αλήθεια, τι να πρωτοκρατήσει κανείς από τον ...κατακλυσμό αυτών των πινάκων!

-- Τη μείωση κατά πεντακόσιες χιλιάδες του δυνητικά ενεργού πληθυσμού, ή ίσως τον διπλασιασμό της ανεργίας, από 490.000 στους 820.000 ανέργους, μέσα σε δέκα χρόνια (σελ. 6, Πίνακας 1, χρονική περίοδος 2009 - 2019);

-- Μήπως το παράδοξο των αυξομειώσεων σημαντικών κλάδων της οικονομίας σε σχέση με την ΑΠΑ (σελ. 10, Πίνακας 5, χρονική περίοδος 2000 - 2017);

Για παράδειγμα, να αναφέρουμε τη μείωση κατά 31,15% του αγροτικού τομέα και κατά 35,58% του εμπορίου.

Στον αντίποδα, έχουμε την αύξηση κατά 35,67% της ακίνητης περιουσίας και κατά 20,59% του Δημοσίου.

-- Σίγουρα, αν μπορέσουμε, να κρατήσουμε τη σημαντική αύξηση του Δημοσίου επί ΣΥΡΙΖΑ (σελ. 12, Πίνακας 6), μεταξύ 2015 - 2019, κατά 28.800 υπαλλήλους ή σε ποσοστό 9,2%. Για να καταλάβουμε καλύτερα τη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. στην ΑΔΕΔΥ!

-- Μάλλον το πρώτο στοιχείο του Πίνακα 13 (σελ. 24), όπου φαίνεται ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας μας μόλις φτάνει το 43,93% του γενικού πληθυσμού.

-- Ισως και ότι το σύνολο των μεταναστών στη χώρα μας (στοιχεία του 2019) ανέρχεται σε 537.600 ανθρώπους (87.900 από χώρες της ΕΕ, 449.700 από άλλες) (Πίνακας 15, σελ. 27).

Φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω μας δίνουν καλύτερα να αντιληφθούμε όσα αναφέρονται στα παρακάτω άρθρα των Θέσεων.

Οπως π.χ. στο Κεφάλαιο Γ', σελ. 32, όσον αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στον ιδιωτικό τομέα, σε σύνολο 2.400.000 περίπου εργαζομένων, μόλις το 15% ή 360.000 πήραν μέρος σε αρχαιρεσίες την τελευταία τριετία.

Στο Δημόσιο πήρε μέρος το 62% (265.000 υπάλληλοι σε περίπου 428.000), ποσοστό μάλλον πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα.

Τα παραπάνω δείχνουν μεγάλη απαξίωση του κόσμου προς τον συνδικαλισμό, οφείλουμε να προβληματιστούμε και να δούμε αντικειμενικά τις αιτίες. Αναφέρονται πολύ αναλυτικά στις Θέσεις, όμως θα τόνιζα ιδιαίτερα τη μεγάλη ζημιά του ρουσφετιού, των εργοδοτικών παρεμβάσεων, όπως και τη μη αξιοποίηση, στον βαθμό που θα έπρεπε, της εμπειρίας συνδικαλιστών που βγήκαν στη σύνταξη.

Πεδίον δόξης λαμπρόν, το Πανελλαδικό Σώμα μετά το Συνέδριο, εάν και εφόσον μπορέσει να υλοποιηθεί, στο οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή καταξιωμένων συνδικαλιστών ενεργών και συνταξιούχων όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να δούμε από πιο κοντά το μέγα πρόβλημα της ανεργίας, των ανέργων συντρόφων και οπαδών μας. Οχι μόνο με καλέσματα και συναντήσεις, αλλά να παρθούν και πιο ουσιαστικά μέτρα.

Μια ακόμα παρατήρηση. Το ΠΑΜΕ θα πρέπει να οργανωθεί ακόμα πιο ουσιαστικά, στα χνάρια της ΕΣΑΚ-Σ και ίσως ακόμα πιο πολύ.

Δυο λόγια σχετικά με το Κεφάλαιο Δ'.

Δεν μπορεί να υλοποιηθεί η μεγάλη κατάκτηση των προηγούμενων Συνεδρίων του Κόμματος, η Απόφαση για τη Λαϊκή Κοινωνική Συμμαχία, εάν και εφόσον δεν προσπαθήσουμε να την κάνουμε πράξη, όπως είχαμε ξεκινήσει παλιά, με τις Λαϊκές Επιτροπές, με τη συμμετοχή σε αυτές οπαδών και φίλων, ακόμα και ανθρώπων που θέλουν να έρθουν μαζί μας, χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βρούμε κόσμο και για το ΠΑΜΕ, για την Τοπική Διοίκηση κ.λπ.

Η παρέμβαση του Κόμματος, της ΚΝΕ, στο μαθητικό κίνημα, στους φοιτητές και τους σπουδαστές, δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις διάφορες εκλογικές διαδικασίες. Οφείλουμε να παρεμβαίνουμε όλο τον χρόνο. Τα Λαϊκά Φροντιστήρια μπορούν να είναι μια καλή μαγιά και πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε θεατρικές ομάδες, αθλητικές, όπως π.χ. σκακιού, ακόμα και μουσικές. Διάφορες εκδηλώσεις μαζικές, με βάση τα παραπάνω, θα φέρουν πολύ κόσμο κοντά μας, όπως γίνεται και στα Φεστιβάλ της Νεολαίας μας.

Συνολικά, τα τρία κείμενα των ενιαίων Θέσεων του Κόμματός μας, ενόψει του 21ου Συνεδρίου του, με τα συνολικά 149 άρθρα τους, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι ξεχωριστό... πανεπιστημιακό μάθημα στις Σχολές Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, προσφέρονται για τα παρακάτω πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικά συμπεράσματα.

1. Η προηγούμενη αξιόλογη, σπουδαία συνολική δράση του Κόμματος, μαζί με τη διόρθωση των αδυναμιών, πρόκειται να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για πιο πολλές επιτυχίες, μεγαλύτερη διείσδυση στους εργαζόμενους, ακόμα και καλύτερη προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα σε μια ενδεχόμενη επαναστατική κατάσταση.

2. Ο καπιταλισμός βρίσκεται πλέον σε προφανές αδιέξοδο, η μόνη του προσφορά - τρόπος του λέγειν - από δω και πέρα θα είναι διάφορες μορφές βαρβαρότητας, τοπικοί ή και γενικοί πόλεμοι. Η όξυνση που προωθεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία δεν προδικάζει κάτι διαφορετικό.

Μόνο μια ξεκάθαρη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Η κοινωνική ιδιοκτησία, ο εργατικός έλεγχος, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας μπορεί να παρέχει το απαραίτητο διέξοδο για ολόκληρη την ανθρωπότητα σήμερα, αλλά και αύριο.

3. Το ΚΚΕ αναλαμβάνει μεγάλα καθήκοντα για την ανασυγκρότηση του κινήματος της εργατικής τάξης, για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για να ανοίξει ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Και με τη συνολική δράση του, αλλά και με τις Θέσεις που παρουσίασε η ΚΕ του Κόμματος, μας δείχνει ότι δεν αρκεί απλά και μόνο να αισθανόμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στο ΚΚΕ, που είμαστε κομμάτι του, αλλά και μας «φορτώνει» (με την καλή έννοια) υψηλά καθήκοντα.

Η ΚΕ μάς έδειξε τον δρόμο.

Ας προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε να τον διαβούμε.

Πιστεύω ότι μάλλον θα τα καταφέρουμε!


Γρηγόρης Μαμάτας
Αλεξανδρούπολη, ΚΟ Εβρου


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ