Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ
Απειλεί με παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής στην Παλαιστίνη

Παζάρια και διεργασίες από ΗΠΑ - ΕΕ για εύθραυστη «αποκλιμάκωση» με πλήρη διατήρηση της ισραηλινής κατοχής

AFP or licensors

Για 10η συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύοντας αμάχους, κατοικίες, βασικές υποδομές και νοσοκομεία, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, να κλιμακώνει ταυτόχρονα τις απειλές για ακόμα πιο γενικευμένη επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων, λέγοντας ότι εκτός από τις τωρινές επιχειρήσεις για την «αποτροπή» τους, υπάρχει πάντα και η επιλογή των επιχειρήσεων για την «κατάκτησή» τους...

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλαν και βάζουν «πλάτη» στο νέο έγκλημα, βαφτίζοντας «νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ το νέο λουτρό αίματος σε βάρος των Παλαιστινίων, τώρα κινούν διεργασίες για μια «αποκλιμάκωση» και μια εύθραυστη «κατάπαυση πυρός», με πλήρη διατήρηση της ρίζας του προβλήματος, δηλαδή της ισραηλινής κατοχής, με το βλέμμα στον οξυμένο ενδοϊμπεριαλιστικό διεθνή και περιφερειακό ανταγωνισμό στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Νετανιάχου, κάλεσε να υπάρξει «σημαντική αποκλιμάκωση ως το τέλος της μέρας», χωρίς ούτε τώρα να κάνει λόγο για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Χαρακτηριστικά για τη στήριξη των ΗΠΑ, σε σχετική ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε πως οι δύο ηγέτες είχαν «λεπτομερή συζήτηση για τις εξελίξεις στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων, καθώς και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες κυβερνήσεων της περιοχής και των ΗΠΑ».

Νωρίτερα, ο Μπ. Νετανιάχου, κλιμάκωσε τις απειλές για περισσότερες και πιο γενικευμένες επιθέσεις. Μιλώντας στους πρέσβεις και διπλωματικούς επιτετραμμένους άνω των 70 χωρών (συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) στο Τελ Αβίβ, απείλησε με στρατιωτική εισβολή και κατάληψη της Γάζας, με πρόσχημα τον «αφοπλισμό» του αντιπάλου για την «ασφάλεια του Ισραήλ».

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να τους αντιμετωπίσεις. 'Η τους κατακτάς και αυτό είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο, ή τους αποτρέπεις...Τώρα έχουμε εμπλακεί σε επιχειρήσεις αποτροπής διά της ισχύος», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Αντίστοιχα, ανώτατος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε χτες ότι «προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων».

Το δικό της στρατηγικό «εκτόπισμα» στις εξελίξεις στην περιοχή επιχειρεί να ενισχύει και η ΕΕ, με συνεχείς επισκέψεις εκπροσώπων κυβερνήσεων και ενώ υπερθεματίζει για το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ». Ετσι, μετά τον Ν. Δένδια, μεταβαίνουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ με πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου τους Γκάμπι Ασκενάζι οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Τσεχίας, Σλοβακίας. Ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας θα μεταβεί ακολούθως και στην Παλαιστίνη.

Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίασή του στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος κατήγγειλε το Ισραήλ για εθνοκάθαρση, ενώ στην Τεχεράνη ο αρχηγός των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χ. Σαλαμί υποστήριξε «τη μάχη των Παλαιστινίων ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς».

Με το κίνδυνο γενικότερης σύρραξης να είναι πάντα ορατός, χτες το απόγευμα, άλλες τέσσερις ρουκέτες από το Λίβανο έπεσαν σε μεθοριακές περιοχές του βορείου Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με πυρά πυροβολικού.

Κόλαση δίχως τέλος στη Γάζα

Από τις δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 245 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά, πάνω από 1.540 έχουν τραυματιστεί, περισσότεροι από 65.000 είναι οι εκτοπισμένοι.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα, μεταξύ των οποίων μία 33χρονη έγκυος μητέρα που κυοφορούσε στον έβδομο μήνα, ο 37χρονος σύζυγός της και το δίχρονο παιδί τους.

Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Οχθη έχουν σκοτωθεί 27 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Επείγουσα έκκληση για βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών στις βομβαρδισμένες περιοχές απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, επισημαίνοντας τα πλήγματα σε υγειονομικές δομές, τις ελλείψεις σε φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό εν μέσω πανδημίας.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς κατήγγειλε το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία και εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα διεμήνυσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα διστάσουν να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια.

Nωρίτερα είχε επικροτήσει την ανακοίνωση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο οποίος προχτές από το Παρίσι είχε ανακοινώσει πως θα δώσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά την λήξη των τωρινών φονικών βομβαρδισμών.

Διπλωματική κινητικότητα και ανταγωνισμοί

Στο παρασκήνιο, οι διπλωματικές κινήσεις για μια εύθραυστη εκεχειρία συνεχίζονται. Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως έχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Οι δύο τελευταίες, σύμφωνα με πληροφορίες που έδιναν σε δημοσιογράφους και διεθνή ΜΜΕ, επιχειρούν να πετύχουν μία εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν.

Η Γαλλία από προχτές κυκλοφορούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης για άμεση εκεχειρία τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα και άλλες διεθνείς δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία δεν κρύβουν την διάθεσή τους να παίξουν ισχυρότερο ρόλο σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε μία προσπάθεια να αυξήσουν την δική τους ισχύ σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Δεν είναι τυχαίο πως το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας, CCTV, προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο με αφορμή τον τρόπο κάλυψης των επιθέσεων στη Γάζα και τις επικρίσεις για την ισραηλινή επιθετικότητα. «Ελπίζαμε πως είχαν ξεπεραστεί οι θεωρίες συνωμοσίας για Εβραίους που ελέγχουν τον κόσμο...όμως δυστυχώς ο αντισημιτισμός έδειξε ξανά το άσχημο πρόσωπό του. Βλέπουμε με κατάπληξη την έκφραση κατάφωρου αντισημιτισμού από επίσημα ΜΜΕ της Κίνας» ανέφερε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Τουρκία ανταλλάζουν κατηγορίες για τη στάση τους απέναντι στην ισραηλινή επίθεση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασαν τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας κατά του Ισραήλ και της κυβέρνησης Νετανιάχου σαν έκφραση «αντισημιτισμού», ζητώντας να αποφεύγονται «εμπρηστικά σχόλια που θα μπορούσαν να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος του Τούρκου προέδρου για «αντισημιτισμό», τονίζοντας πως πρόκειται «για μια άνανδρη ανακοίνωση για να αποσπάσουν την διεθνή προσοχή από τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ